Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вељановски: Сумњам у промену уређивачке политике РТС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 07. 2020.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Да ли ћемо у наредних 40 дана добити новог директора РТС-а

Вељановски: Сумњам у промену уређивачке политике РТС

Да ли ће Радио-телевизија Србије добити новог генералног директора од двојице кандидата који су прошли конкурс, или ће се догодити неки други сценарио, знаће се за 40 дана, колико је остало да у законском року Управни одбор РТС-а донесе одлуку.

У међувремену, чланови одбора ће обавити разговор са кандидатима који су ушли у најужи избор – директором фотографије РТС-а Васком Васовићем и одговорним уредником ПГП-а Марком Милутиновићем.

Васовић појашњава за Данас да у случају да ниједан од њих двојице не прође, Драган Бујошевић наредна три месеца остаје в.д. директора до расписивања новог конкурса. Мада, наш саговорник не верује у ту могућност.

– Не постоје теоретски разлози да не прођем, напротив. Сви могући професионални разлози су на мојој страни. Остало је ствар процене, истиче Васовић. Он додаје да је подршку његовој кандидатури потписало 1.986 запослених у РТС-у, од 2.598 колико их има.

– Никада се није десило у историји јавних сервиса да сами радници на такав начин исказују кога желе за генералног директора, подвлачи Васовић.

Професор на Факултету политичких наука у Београду, Раде Вељановски, уверен је да ћемо ускоро добити новог директора Јавног сервиса, али сумња да ће доћи до значајније промене уређивачке политике.

– Вероватно ће то бити један од двојице кандидата иако нико не задовољава суштински услове, јер формални услови нису довољни. Нема сумње да ћемо опет имати лошег директора и то ће бити тако док се укупна друштвена ситуација не промени, оцењује Вељановски за Данас.

Поједини медији већу шансу дају Марку Милутиновићу јер је, како наводе, реч је о човеку блиском Српској напредној странци и Александру Вучићу. У РТС-у је дуго радио као новинар Трећег канала, а од пре неколико година је одговорни уредник ПГП РТС-а. Портал Директно подсећа да је Милутиновић такође и аутор емисије „Лице нације“ на ТВ Панчево, где му је пре непуних месец дана гост био Александар Вучић.

„Иначе, до 2001. је радио на Трећем каналу, затим отворио Тениски клуб „Сан Марко“ у оквиру СЦ „Врачар“, водио „Отворите атлас“ на мрежи малих ТВ станица. Његов рођени брат Александар је био заменик главног уредника спортске редакције РТС деведесетих година. У оснивању СНС је био саветник за медије при странци. Фигурирао је као један од главних кандидата кад је Бујошевић изабран за генералног директора РТС“, наводи портал Директно.

Бујошевић испао

Интересантно је и да је за нову/стару функцију конкурисао и Драган Бујошевић, чија пријава је стигла са дан закашњења, али и непотписана, због чега је УО РТС-а морао да је одбаци. Он има могућност да уложи жалбу на одлуку Управног одбора а да ли ће то учинити остаје да видимо, јер за наш лист није хтео да одговори на то питање.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси