Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сузавац медијима не верује
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 07. 2020.

Аутор: Стеван Костић Извор: РТС

Сузавац медијима не верује

Већ четири дана одржавају се протести у Београду и још неколико градова у Србији. За то време имали смо више од 10 напада на новинаре и медијске екипе. Kако је извештавати са оваквог догађаја, ко напада новинаре и да ли исти сузавац једнако делује на различите медије?

Тих вечери скоро сви су плакали. И они који раде за медије које оптужују да су режимски, и они који раде за медије које оптужују да су опозициони. Плакали су због сузавца, или због батина. Неко због батина које је добио од полиције, неко због батина од оних који су се тукли са полицијом. Било је много беса на улици ових дана. На тај бес су наилазили медији.

Најпре најсвежије - новинара Новe Војислава Милованчевића синоћ је напала група момака са капуљачом и разбила му главу док је извештавао са протеста.

"Један од њих се, када је видео да снимам, залетео ка мени и питао 'шта снимаш'. Рекао сам му да сам новинар и онда ме је ударио, мислим боксером. Замахнуо је два пута и трећу пут ме је погодио у потиљак и раскрварио ми је главу", рекао је Милованчевић.

Новинарка НИН-а и председница Извршног одборас УНС-а Драгана Пејовић каже да је у последња три дана забележено више од 10 напада на новинаре и медијске куће, екипе на терену које су извештавале са протеста.

Све се то дешавало у 9. јула, који је, кад је реч о протестима, био најмирнији до сада. Није тако било 8. јула. Жикица Стевановић има 21 годину и новинарством се бави тек годину дана.

Kаже да му је прво вече протеста било добар професионални изазов. Од насилника се склањао, полицији показивао легитимацију. Проблеми су настали следећег дана. Oсмог јула, после 11 увече, након што је полиција почела да потискује демонстранте са Булевара краља Александра ка Ташмајдану прича да је био окружени полицијом, да су оближње улице биле блокиране и једино где је могао да иде је ка ЕТФ-у. Ту наилази на полицију.

"Ја сам све време држао своју новинарску легитимацију, прес картицу агенције Бета, а кад су пришли ја сам рекао - немојте, новинар, и упозорио сам, и махао њоме, ипак службеници на то нису реаговали на начин како сам замишљао, већ су, чини ми се, мало били бруталнији кад су то видели. Прво сам добио ударац по рамену, затим по глави, рефлексно, а и да не испада да се опирем, пао сам. Kад сам пао на земљу поред Правног факултета, код улаза, службеници Жандармерије су почели да ме туку. То је трајало 15-ак секунди, након тога су се упутили дубље ка Булевару. Један службеник се враћа, док сам ја још увек био на земљи, у том тренутку крвав, већ сам напипао крв на себи, службеник се вратио И у том тренутку ја сам, као и сваки нормалан човек, помислио да ће он мени да каже - остани, или хапсимо те. Он је, кад сам казао да сам новинар, да не буде забуне, поново почео да ме удара пендреком, значи он је видео човека са легитимацијом агенције Бета, док је био на земљи, који је био крвав", прича за РТС Жикица Стевановић.

Додаје да су му након пет минута пришле девојке и помогле му, а да га је колега касније одвезао до Ургентног центра.

Извештавање уз корону 

Можда је помало чудно, али из данашње перспективе испада да је извештавање прве вечери, 7. јула, било најлакше. Разлог је једино то што није било ниједне разбијене главе међу онима који су извештавали. Али било је много сузавца. То прво вече описује сниматељ телевизије Н1 који је снимио упад у хол Народне скупштине.

"Из мог личног угла, мене и Јелене Зорић као екипе, ми нисмо, што се тиче полиције, имали проблем. Чак смо имали савет једног полицајца који је рекао - помери се боље одавде да те нешто не погоди. Углавном смо имали прфесионалан однос, знам да неки нису имали, снимао сам људе који су прошли кроз неки третман од стране полиције, али Јелена Зорић и ја нисмо. Опет кажем ми смо све време били у програму уживо и њих то мало натера да размисле, можда нико није ни хтео, а можда је неко хтео, па видео да идемо све време уживо, а то значи да ће имати гомилу сведок који ће сведочити шта се десило", каже сниматељ Александар Цвркотић за РТС. 

Прве вечери, али не од стране полиције, него од хулигана, нападнута су двојица сниматеља Танјуга. Један је био испред Народне скупштине, имао је службену легтимацију, када га је једна особа која је учествовала у демонстрацијама ударила песницом у стомак. Други инцидент десио се у близини поште. Сниматеља са прес ознакама напао је мушкарац и покушао да му отме камеру, саопштили су из Танјуга. Ниједан од двојице сниматеља није желео да о овоме говори за телевизију. Наставили су да извештавају са протеста.

Напади на екипе РТС-а

Осмог јула нападнута је и екипа РТС-а у Новом Саду. Новинар Милан Срдић и сниматељ Лазар Вукадиновић били су на главном градском тргу.

"Док смо прилазили ка градској кући разни људи су нам добацивали - Џеки Чен, где сте синоћ, да ли се РТс коначно сетио да извештава, ја сам свима љубазно одговарао. Kада смо дошли у сам центар догађаја, да бисмо снимили што бољи материјал, тамо су кренули мало јачи вербални напади. Ја сам тим људима покушавао да објасним да се ја слажем са њима да јавни сервис треба да прати оно што с xцдешава испред скупштине србије И кад је више грађана тмао, И да сада имају прилику да кажу шта желе, јер смо ту, изашли смо на терен, такође преносимо као остале телевизије. Њих то није занимало, И кренуо је тај физички напад, на мог сниматеља пре свега, отргнули су му камеру из руке, повредили су му руку, има ухгануће руке, ситирали су камеру, мене су гурали, ишчупали микрофон, ту су дошли неки други људи који су кренули д анас бране од тог напада. Захвалан сам им јер би било много теже да они нису дошли да нам пруже помоћ", каже Милан Срдић, новинар РТС-а.

Истог дана на југу земље, у Нишу, екипа РТС-а радила је укључење. До инцидента је дошло када је колона демонстраната почела да се креће од Градског одбора СНС-а ка Kлиничком центру Ниш, да би се затим вратили у центар града.

"Иако је мој сниматељ Иван Стамболић те спорне вечери зу том метежу добио ударац флашом у главу, поливали су нам камеру, прскали нас, вукли кабполове,статив, то сам у извештају те вечери људи, једни који су дошли незадовољни И чекали тренутка или разлог за било какав инцидент и они који су дошли да изразе неко своје мишљење, неко своје незадовољство. Томе у прилог и чинејница у тренутку кад смо се ми укључивали, половина колоне је одмакла И нико није одреаговао на микрофоне РТС-а, док у једном тренутку та маса није поела да нам се приближава, морала сам да се померим из кадра, ту су се нашле колеге из Јужних вести које су притекле у помоћ", каже Лидија Георгије, дописница РТС-а из Ниша.

Сниматељ телевизије Н1 Александар Цвркотић објашњава да је, у првом моменту кад су дошли, била младеж "за коју верујете да ће водити државу једног дана".

"Kада видете те младе људе који су самосвесни који су дошли да искажу неко своје незадовољство, а онда су се појавили ти неки момци који су мало енергичније реаговали. И од њих смо добијали увреде И претње, кад увиде с које телевизије долазимо, они кажу ви сте страни плаћеници, склоните се одавде. Или можда има њих који очекују да ће их полиција преко снимака препознати, па се буне што их снимамо", каже Цвркотић.

Феномен ускакања у укључење 

Синоћ испред скупштине биле су две групе људи, једна која је седела, и једна која је стајала. Екипи Прве телевизије крајем вечери није било дозвољено да се укључи са протеста. А новинарка РТС-а Биљана Радуловић једва је успела да се укључи. 

Kако је извештавати када око себе ништа не чујеш од добацивања, а једва чујеш и себе. Драгана Биберовић 8. јула се налазила код Лондона, где се укључивала у вести РТС-а. Екипа је одлучила да не скине ознаке РТС-а са микрофона и камере.

"Није било нимало пријатно извештавати, врло је тешко бити уживо у укључењу, акамоли кад са свих 30 људи вице, гура, када ваде мобилне телефоне и говоре како у том тренутку ми не извештавамо са протеста. То је углавном би маргуметн дас еми не укључујемо, да знају да се ми не укључујемо. Морам да кажем да су са мном били сниматељ Горан Kопривица и тонски сниматељ Никола Младеновић који су заиста урадили 90 одсто посла, који су у сваком тренутку склањали људе, они су били дипломате те вечери јер су кроз разговор и аргументима хтели да допру то њих и да покажу да се ми трудимо да извештавамо објективно", каже Драгана Биберовић.

"Појавио се ту један нови феномен који ја примећујем у свим преносима свих телевизија, било да припадају тајкунским режимским, опозиционим, како их јавност етикетира, да имамо упадање у пренос, нон стоп грађани неки незадовољни ускачу у кадар и они онемогућавају новинаре да раде. Али ти грађани морају да схвате, да ако желе извештаје тих медијских кућа, онда морају да их пусте да раде. Kада сам ја хтела да урадим анкету И питала који је њихов захтев, они су рекли да се чује наш глас на РТС-у. Kад сам ја питала ко ће да говори, у том тренутку сви се склањају и кажу ми нећемо да говоримо за РТС, ми не желимо да дајемо изјаве за РТС. Заиста је било спонтано, појавио се момак који се зове Горан Лучић", каже Драгана Биберовић.

Лучић је остао упамћен по речима "народ више не може да трпи, а кад се народ излије, он је као река".

На то укључење реаговао је посланик СНС-а Владимир Ђукановић, из студија телевизије Пинк. 

"Срамно извештавање Радио-телевизије Србије, то је скандал, како они извештавају, они пуштају демонстранта да он даје изјаве, он је много важан И много битан. РТС је вечерас гори него Н1", рекао је Владимир Ђукановић.

Питање како смо довде дошли вероватно је много компликовано. Можда је право питање - како даље?

"Новинар који припадају једној групи медија никада неће брантии право свог колеге на рад, ако он припада другој групи медија, штавише они међусобно користе веома насилну реторику кад о овима другима говоре. То је нешто са чим мора да се престане, мислим да су ови протести, после којих новинари излазе као највеће жртве, једна велика опомена у том смислу", сматра Драгана Пејовић.

"Хтео бих само да скренем пажњу свим демонстрантима, којој год опцији припадају, да не дирају екипе на терену, ни Пинка, ни РТС-а, ни Н1, какав год став имали о политици. Мислим да тиме што ће неке људе који раде на терену пребити сигурно неће променити уређивачку политику те куће. Не морају да имају поштовање према тим људима, само нек их игноришу, нека они раде то зашта су дошли, а нека пусте те људе да раде свој посао", поручује сниматељ телевизије Н1.

На крају, ако се гледају последице, скоро сви нападнути имају сличну причу. И они које оптужују да раде у провладиним, и оне које оптужују да раде у опозиционим медијима.

Сузавац једнако штипа све.

И све батине исто боле.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси