Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Поповић: Раст лажних вести и дезинформација, чују се од званичника и институција
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 08. 2020.

Извор: Н1

Поповић: Раст лажних вести и дезинформација, чују се од званичника и институција

Милена Поповић, уредница Истиномера, истакла је у Новом дану да је пандемија коронавируса проузроковала огроман пораст лажних вести и дезинформација у свету али и у нашим медијима, нарочито таблоидима, као и да су се такве ствари могле чути од политичара и институција. Због свега тога, компанија Фејсбук је покренула акцију откривања и означавања лажних вести на тој друштвеној мрежи, а партнери у нашој земљи су портал "Иситиномер" и агенција "Франс прес"

"Већ неколико година се спроводи програм провере информација које се појављују на Фејсбуку. У преко 70 земаља се у сарадњи са новинарима и 'фектчекерским' организцијама проверавају информације на тој друштвеној мрежи. Сада је компанија Фејсбук одлучила да свој програм прошири на овај део света, и ми ћемо заједно са колегама из агенције 'Франс прес' на дневном нивоу проверавати оно што се пласира кроз објаве. Скенираће се потенцијално нетачне инфромације  и уколико се утврди да су нетачне, оне ће бити мање видљиве корисницима", објашњава Поповић.

Додаје да уколико неко од корисника жели да подели ту информацију, њему излази упозорење да се ради о лажној вести, као и објашњење зашто та вест није истинита.

"Опција уклањања не постоји, али се на овај начин редигује број корисника који ову информацију види, а самим тим и могућност да је подели даље", наводи она.

Према њеним речима, пандемија коронавируса је показала у којој мери дезинформације могу да се повећају, тако да је дошло до 'поплаве' лажних вести и дезинформација.

"Сем друштвених мрежа, извор дезинформација су и најчешће таблоиди, а оно што је најопасније је да лажне вести долазе и од оних који би требало да су најодговорнији, а то су званичници, политички актери и саме институције", напомиње Поповић.

Говорећи о практичном дејству лажних информација, истиче да се широм света дешавали бројни инциденти у којима су људи на своју руку узимали лекове, које су у појединим случајевима изазивали и смрт. Поред тога, због лажних вести су чупани телефонски стубови у Великој Британији, а у Индији су дечаци муслиманске вероисповести пребијани.

Коментаришући најаве о тешкој социјалној јесени, Поповић оцењује да је "доста збуњујућ агресивни оптимизам државе када је у пиотању економија".

"Можемо видети разне податке да ће се ова криза одразити на економске и социјалне показатеље. Мени се чини да би било много одговорније да размишљамо на који начин и како да пренебрегнемо предстојећу крзу и учинимо је што мањом. Делује да је наша власт у некој кампањи и уверава нас да ћемо бити некакви економски победници и да ћемо се много боље чак и европских земаља изборити за последицама пандемије", сматра она.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси