Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гуњић за Слободну реч: „Од блата ће грађани, када дође нека нова криза, правити професионалне медије“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 08. 2020.

Аутор: Наталија Јаковљевић Извор: Слободна реч

Гуњић за Слободну реч: „Од блата ће грађани, када дође нека нова криза, правити професионалне медије“

„Свако право информисање је – локално информисање. Глобално, на државном нивоу, је чиста статистика. На крају, уместо живих људи у новинарским причама, уместо драме које проживљавају читаве породице, преношени су само званични подаци Кризног штаба. Они су људе претворили у цифре, мртве у проценте. А комплетно информисање, на челу са Вучићем, Брнабић и Кризним штабом – у пропаганду“.

„Уместо да се информисање грађана о зарази учини потпуно отвореним и тачнијим него икад, да се лекарима, епидемиолозима и другим стручњацима у свим градовима у земљи допусти да изнесу прецизне информације, десило се потпуно супротно – новинарима, нарочито оним професионалним и критичким, нормалан рад је онемогућен, што је за последицу имало бујање лажи, полуинформација, теорија завере, дезинформација“, каже главни и одговорни уредник портала Цензоловка Перица Гуњић за Слободну реч.

Према његовим речима, сада, када постоје докази да се подацима о броју заражених и умрлих манипулисало, јасно је и зашто је тако урађено – много је лакше контролисати централизовано информисање о епидемији, него дозволити да свака општина и град саопштавају шта се код њих догађа.

„Информисање је потпуно централизовано. Замислите да сви они, или бар део њих, износе истините податке – јер се на локалу, као што се показало у Новом Пазару, теже лаже –  како би онда Вучић и Кризни штаб њима управљали“, рекао Гуњић.

како је навео, новинарима је онемогућен нормалан рад, они су чак и застрашивани, као и њихови извори у здравственим институцијама.

“После петиције лекара и здравствених радника који су тражили смену Кризног штаба, јасно је да су они професионални новинари који су успели да дођу до информација били потпуно у праву. А они не само да су застрашивани, него су Ану Лалић ухапсили због објављивања информација. Сетимо се, Ану је цео државни врх оптужио да измишља, да би касније и из тзв. Кризног штаба речено да је то што је објавила о недостатку опреме у Клиничком центру Нови Сад било тачно“, подсећа Гуњић.

Гуњић је казао да нас је држава, уместо да заштити грађане и улије им снагу у овако тешким временима, све застрашивала – штавише, председник и премијерка су сејали панику.

„Како ће неко у Суботици, Крагујевцу или Нишу да процени ризик од заразе уколико им из здравствених центара у тим градовима ускраћују информације и ако за све њихови новинари морају да се обраћају Београду? Да неће Кисић и Кон да им објасне колико је у њиховим градовима тешко“, објашњава Гуњић.

Он је подсетио да су новинаре чак оним чувеним закључцима Владе, покушали да криминализују, у једном тренутку је све почело да подсећа на Совјетски Савез или Северну Кореју.

„Новинари нису имали куд него да потраже сопствене, често анонимне изворе, и да на тај начин објаве оно што је за јавност од изузетно велике важности. Новинари су знали да због тога могу да трпе озбиљне последице, али су свесно ризиковали да би људима отворили очи и указали им како ствари заиста стоје, што је у тренуцима овако велике кризе од животне важности за грађане“, каже Гуњић.

Локални медији раде у веома тешким условима, без динара – свесни да ће ову кризу јако тешко финансијски преживети, чак и ако их вирус заобиђе, каже Гуњић и додаје да вирус није био баш милостив према новинарима, који су све време морали да буду на терену, по конференцијама за штампу, у болницама, са лекарима и зараженима или на протестима.

„Изузетно је важно да људи у градовима и општинама добијају информације о стању у њиховим срединама. У неким државама је, рецимо, у време најгоре кризе, организовано информисање по деловима градова, знало се где је опасније, где је стабилније. Све су то информације које су биле јако важне људима. Наш Кризни штаб се тиме уопште није бавио, а информације о градовима само повремено објаљивао“, наводи Гуњић.

Он подсећа да је свако право информисање – локално информисање и да је глобално, на државном нивоу, то чиста статистика и да на крају, уместо живих људи у новинарским причама, уместо драме које проживљавају читаве породице, преношени су само званични подаци Кризног штаба.

“Они су људе претворили у цифре, мртве у проценте. А комплетно информисање, на челу са Вучићем, Брнабић и Кризним штабом – у пропаганду. Коју су једва дочекали у многим локалним срединама, где су наставили да се иживљавају над новинарима који се усуђују да критикују власт“, подсећа Гуњић.

Ево, сада видимо на примеру Панчева и неких других градова, да им се и свете – из буџета за пројектно суфинансирање медија новац су добили готово искључиво пропагандистички напредњачки медији, каже Гуњић и додаје да „професионални медији, чак и ако су на конкурсу добили неку сићу, на крају су остали кратких рукава, јер им ни то није уплаћено, под изговором смањивања буџета због короне“.

Гуњић упозорава да су локални медији на издисају, да се квалитетни независни медији овде годинама потискују на маргине и истребљују.

“Бојим се да ће држава уз помоћ ковида 19 тај процес успешно завршити. Видим да се лагано гаси оно мало локалних новина. Штампа је прва на удару због високих трошкова, али неће много боље проћи ни остали који се нису посветили пропаганди локалне власти“, сматра Гуњић.

Према његовим речима, парадоксално је да се то догађа у време када су многи грађани схватили важност квалитетног информисања и разумели погубност непроверених вести, лажи и теорија завере код таблоида, националних телевизија или друштвених мрежа.

„Цинично је да ће неки од најбољих локалних медија нестати у време када је њихова читаност највећа – људи данас читају квалитетне локалне портале више него икад. Шта то вреди кад ће новинари тих портала остати и без оно мало новца што су имали. Локалне самоуправе им неће дати ништа. Оглашивача, ако их је и било, сада на локалу једноставно нема“, казао је Гуњић.

Од блата ће грађани –  када дође нека нова криза – правити професионалне медије, каже Гуњић и додаје, „али тада професионалних медија више неће бити“.

„То је и за власт катастрофално – у оваквим ситуацијама су и држави потребни медији којима ће грађани веровати. У ситуацији у којој више ником не верују, цароваће антиваксери и теоретичари завера, надриНесторовићи и надриМитровићи, што само значи да ће таквим друштом владати потпуни хаос“, сматра Гуњић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси