Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пејовић: Поларизација медија најургентнији проблем новинарске професије у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 09. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Пејовић: Поларизација медија најургентнији проблем новинарске професије у Србији

Поред свих проблема, осиромашених медија, економске несигурности новинара, флексибилних уговора, неразјашњених приватизација, притисака и насиља, мислим да је најургентнији проблем евидентна поларизација медија, изјавила је ФоНету председница Извршног одбора Удружења новинара Србије и новинарка недељника НИН Драгана Пејовић.

Она је у серијалу разговора Presstup објаснила да поларизација медија није опасна само за медије и брисање професионалних стандарда и етике, него и за читаво друштво.

"Том поларизацијом медији учествују у поларизовању друштва, што је апсолутно супротно новинарском позиву и потреби да раде у јавном интересу", предочила је Пејовић.

Према њеном мишљењу, за сваку област и стање у њој увек је најодговорнија држава, која је посебно одговорна за стање у медијима, "јер се зна да свака власт жели да пружи своје пипке у медијима и управља њима".

То је изражено код актулене власти зато што је она "наследила једно лоше, а за њу добро стање у медијима", због чега "власт посредно и непосредно подржава такво стање", сматра Пејовић.

Како је напоменула, често се заборавља и "лична одговорност новинара и уредника, као радника у јавном интересу, да пружају отпор таквим тенденцијама".

Она је указала на учестале изговоре "за нешто што новинарском етиком не би смело да се дозволи" и констатовала да је веома мало притиска изнутра да новинари и уредници "сачувају сопствени интегритет и професионалну етику".

Уз оцену да је извештавање о недавним преговорима Београда и Приштине у Вашингтону и Бриселу било "исто тако поларизовано", Пејовић је илустровала да су се медији том приликом "закопали у своје ровове политичке оријентације".

Током извештавања о тим преговорима, како је објаснила, био је приметан недостатак информација, не само у медијима, него и у државном врху.

Пејовић је приметила да је министар спољних послова Ивица Дачић "био непрекидно на телевизији", али да "није знао ништа" о томе шта се дешава.

Она сматра да су од истог проблема "патили и медији", па су и њихови извештаји морали да буду "крњи".

Из тог случаја је "испливала екстремна видљивост поларизације" у медијима, протумачила је Пејовић, која мисли да медији на тај начин "своју публику праве острашћеном, па се онда вртимо у круг, и дајемо публици оно што она жели да чује".

"Срећа у несрећи" ће можда бити у томе што ће превелики притисак на медије "на крају" довести до "неке солидарности" међу новинарима, предвидела је она и оценила да "човек може да трпи заувек", али да се нада да новинари не могу да трпе заувек.

Према њеном виђењу, солидарност међу новинарима постоји у "неким заиста екстремним ситуацијама", што се могло видети на недавним демонстрацијама, када су медији били солидарни по питању заштите новинара и њиховог права на рад, без обзира на то којој "групи" медија припадају.

"Надам се да ће коначно, када се овај балон предува, из тога изаћи неко подизање главе и заједнички рад на заштити наше професије и радних права, која нису безначајан фактор у томе како медији данас изгледају", рекла је Пејовић.

Она је нагласила да су новинарима потребни јак грански синдикат и колективни грански уговор који би штитио минимум њихових права и упозорила да у већини медија не постоје синдикати и колективни уговори.

"Зато је могуће да се, под изговором резања трошкова, од новинара очекује да снима и фотографише, а од фотографа да буде новинар, спајају се три радна места у једном, секу се дописништва, и то врло директно утиче на правовремено и објективно информисање грађана", указала је Пејовић.

Уз упозорење да ће криза изазвана пандемијом додатно продубити лош економски статус новинара, Пејовић је закључила да би из такве ситуације "могао да изађе јак грански синдикат или неки колективни уговор", што би новинарску професију "коначно вратило на достојанствено место које би требало да јој припада".

Коментари (2)

Остави коментар
чет

17.09.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 08:47

IN-OUT!

Dijagnoza stanja u srpskim medijima i novinarstvu koje je dala koleginica Pejović je apsolutno tačna.Dobri su i "lekovi" koje ona preporučuje kako bi srpsko novinarstvo stalo na zdrave noge.Ali, podsećam na onu narodnu "ne lipši magarče do zelene trave"! Bojim se da će do tih novih, boljih i profesionalno uzvišenijih i časnijih dana, mnogi mediji izgubiti bitku sa tabloidima i udarnicima u proizvodwi lažnih vesti, a da će sa njima sa medijske scene otići mnogi prvoborci odgovornog novinarstva u kojem jeste važno govoriti slobodno, ali je mnogo važnije govoriti /ili pisati/ istinito .Novinari koji žive samo od svog rada i mizernih zarada su na udaru svojevrsne "socijalne eutanazije", što rađa i pojedince spremne da u novinarstvu "prodaju veru za večeru"! U Srbiji se, na žalost, novinar koji se oglašava objektivno, ne pokazujući da je "nečiji", često svrstava u "nikakve" ili "nedovoljno hrabre"!?...Dobre su ideje u kojima predsednica IO UNS vidi spas, ali ja ipak "živ nisam za nas"!A radovaću se svemu što bi me u ovoj mojoj zebnji demantovalo!

Одговори
уто

15.09.

2020.

majka [нерегистровани] у 16:41

dokaz

Ocene Dragane Pejić su tačne, ali njih nema ko da čuje. Dovoljno je danas, utorak, 15.septembar, na kioscima pogledati dnevnu štampu i videti da velika većina ima iste strane , koje je MTS platio, dakako novcem poreskih obveznika. Pri tom je platio samo prorežimskim medijima odnosno onima koje kontroliše vlast. Već dugo se zna kojim medijima, bez obzira na to što navodno imaju privatnog gazdu, zapravo upravlja vladajuća stranka, a sada je kroz prve stranice plaćenih reklama samo odredjima to i konkretan dokaz. Dok je tako rešenja za polarizaciju medija nema niti će biti. Takodje, ni ovaj dokaz nešta neće značiti običnim gradjanima jer ga oni i ne vide jer novine odavno ne kupuju.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси