Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Орицио: Нема јаког демократског друштва, без слободних медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 09. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Орицио: Нема јаког демократског друштва, без слободних медија

Директор Канцеларије представника ОЕБС за слободу медија Јирген Хајсел оценио је да се у протеклих годину дана наставио тренд претњи медијима и новинарима у региону, а посебно због пандемије ковида 19 постојећи проблеми у слободи медија су додатно наглашени.

Хајсел је, у онлајн дебати о безбедности медија, указао да се он обраћа овим поводом јер је ОЕБС тренутно без представника за слободу медија, а скуп се одржава онлајн, уместо у Београду, због пандемије.

Од Сарајева и конференције одржане пре годину дана, рекао је он, наставио се тренд претњи медијима и новинарима, а највећа забринутост остаје посебно за новинарке, које су изложене додатном насиљу, сексуалном, родном и претњама у онлајн сфери.

У овој години, рекао је Хајсел, која је посебно обележена пандемијом ковид-19, постојећи проблеми у слободи медија и изражавања добили су нове "слојеве" у слободи изражавања и приступу информацијама.

У времену здравствене кризе, од посебног значаја је да јавност добије информације које су тачне, прецизне, на време и поуздане, рекао је Хајсел и предочио да је тада потребно да влада уложи додатне напоре да заштити улогу новинара и медија.

Пандемија је донела не само здравствену кризу, већ и донела је економску кризу за многе медије, кроз пад тиража новинара и оглашавања, приступ ресурсима када су потребне поуздане информације, додао је он.

Агенције за спровођење закона позивам да учествују у дебати како би обезбедили повољно окружење за слободу извештавања, онлајн и офлајн, рекао је Хајсел и напоменуо да се само сарадњом може повећати безбедност новинара.

Шеф Мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио изнео је уверење да значајан напредак у постављању предуслова за безбедан рад новинара и медија може бити кроз конструктиван дијалог, међусобно разумевање и стално учење.

Он је оценио да Радна група за безбедност новинара може да послужи као модел сарадње државних институција, цивилног друштва и међународних институција.

Ефикасност истрага и тужилаштва угрожавања безбедности новинара је значајно ојачана, оценио је Орицио и нагласио да се не може толерисати некажњивост за нападе на новинаре.

Нема јаког демократског друштва, без слободних медија, поручио је Орицио.

Инди Мило из Министарства спољних и европских послова Албаније, земље која председава ОЕБС, рекла је да је конференција прилика да се размена искуства у заштити слободе медија, изражавања, а да је посебан изазов заштита новинарки од застрашивања онлајн и офлајн.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси