Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Видео снимци са лажним вестима о корони подељени 20 милиона пута на Фејсбуку
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 09. 2020.

Аутор: М. Р. Извор: Данас

Студија показала да видео-прилога са нетачним информацијама о корони има највише на Фејсбуку

Видео снимци са лажним вестима о корони подељени 20 милиона пута на Фејсбуку

Јутјуб видеи који садрже лажне информације о корона вируса своју публику проналазе пре свега на Фејсбуку, а овакви видео-садржаји подељени су скоро 20 милиона пута на овој друштвеној мрежи у периоду између октобра 2019. и јуна 2020, показује студија Оксфорд Интернет института под називом „Лажне информације о ковиду на Јутјубу“.

Како је казао Алекси Кнутила, постдокторанд на Институту, ова студија открила је да видеи са нетачним информацијама имају огромну публику.

– Они су вероватно утицали да се ставови и понашање људи промени нагоре. Због јавног здравља, платформе морају да осигурају да информације које људи добијају буду тачне и да им се може веровати, казао је Кнутил.

При томе видео-прилози са лажним информацијама долазе до већег броја људи него што то успевају садржаји које заједно прави пет великих медијских кућа – Си-Ен-Ен, Еј-Би-Си њуз, Би-Би-Си, Фокс њуз и Алџазира – а који су постављени на Јутјуб.

У студији се такође примећује да овакви видео-садржају привлаче нејвише реакција (лајкова, коментара, шерова) на Фејсбуку.

При томе наводи се и да упркос инвестицијама које је Јутјуб покренуо како би заиставио ширење лажних вести, овој компанији је било потребно у просеку 41 дан да уклоне проблематичне садржаје. Пре него што су избрисани, овакви видеи су у просеку имали 150.000 прегледа.

Антиваксери и музичари у истом кошу

У студије је такође константовано да групе које најчешће шире лажне информације о корони су оне које се противе вакцини, затим групе које су фокусиране на 5Г мрежу, али и музичари и религиозне организације. Истовермено, примећено је и да су најпопуларнији они прилози у којима се без научних доказа говори о лечењу и превенцији корона вируса.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси