Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Седам особа ухапшено због напада у близини некадашњих просторија "Шарли ебдоа"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 09. 2020.

Аутор: БИ-БИ-СИ, ТАНЈУГ Извор: РТС

Седам особа ухапшено због напада у близини некадашњих просторија "Шарли ебдоа"

Седам особа задржано је у притвору због напада испред некадашњих канцеларија сатиричног недељника "Шарли ебдо", преноси "Би-Би-Си".

Мушкарац наоружан месарским ножем ранио је две особе у нападу у петак, који се третира као терористички инцидент.

Главни осумњичени, који је идентификован као 18-годишњи мушкарац пакистанског порекла, ухапшен је у близини места напада.

Полиција је саопштила да је још шест особа задржано у притвору и да је у току њихово саслушавање, преноси Би-Би-Си.

Министар унутрашњих послова Жералд Дарманин рекао је да је очигледно у питању акт исламског тероризма и оценио да је полиција потценила ниво претње у том подручју.

Жртве јучерашњег напада нису званично именоване, али полиција наводи да је реч о мушкарцу и жени, који су радили у продукцијској кући.

Премијер Жан Кастекс рекао је новинарима да њихови животи нису угрожени.

Напад се догодио у време када је у Паризу у току суђење осумњиченима за саучесништво у низу терористичких напада извршених пре пет година, који су започети масакром у тадашњој канцеларији листа, а два дана касније били окончани после талачке кризе у једном супермаркету у којем се продавала храна спремљена по "кошер" стандардима јеврејске вере.

За укупно три дана, терористи су тада убили 17 људи, од којих 12 у оружаном нападу на просторије "Шарли ебдоа", где је у том тренутку био у току састанак уређивачког колегијума.

Крвави напад на редакцију "Шарли ебдо", у којем је убијен и уредник Стефан Шарбоније, представљао је освету екстремних исламиста због контроверзних карикатура пророка Мухамеда, које је лист први пут објавио 2006. године.

Обележавајући почетак суђења саучесницима у нападима из 2015. године, уредништво листа је почетком овог месеца одлучило да, уз одавање почасти убијеним колегама, поново објави контроверзне карикатуре Мухамеда, описујући их као "доказни материјал" у том процесу и као део историје која, како је наведено, "не може бити поново исписивана или брисана."

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси