Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нападачу у Паризу циљ био лист Шарли ебдо
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 09. 2020.

Извор: balkans.aljazeera.net

Нападачу у Паризу циљ био лист Шарли ебдо

Нови напад подударио се с почетком суђења четрнаестеро судионика у нападу 2015. године.

Мушкарац за којег се вјерује да је у петак хладним оружјем напао и повриједио двоје људи сарађује с полицијом којој је открио да му је циљ био сатирички лист Charlie Hebdo, рекао је полицијски извор Reutersu.

Напад се догодио испред некадашњег уреда тог седмичника гдје је 2015. убијено његових дванаест запосленика због објаве карикатура посланика Мухамеда.

Нови напад подударио се с почетком суђења четрнаестеро судионика у нападу 2015. године, преноси Хина.

Правосудни извор открио је да је осумњиченом у суботу ујутро продужен притвор. Један осумњичени да је био његов сарадник у нападу је рано у суботу пуштен, а ухапшен је још један појединац близак нападачу, вјеројатно његов бивши сустанар у хотелу на сјеверу Париза.

Због напада је у суботу поподне у притвору било седам особа.

Полиција је убрзо привела нападача у близини опере удаљене 500 метара од мјеста злочина.

Осумњичени је Пакистанац који је стигао у Француску прије три године као малољетник без пратње, рекао је министар унутрашњих послова Гералд Дарманин.

Тајна локација редакције Charlie Hebdo

Други осумњиченик ухапшен је недуго након напада, а истражитељи и даље покушавају открити која је његова повезница с нападачем. Он је пуштен из притвора.

Charlie Hebdo је након напада 2015. напустио те уреде те се сада налази на тајној локацији. Зграду тренутно користи продуцентска кућа.

Двоје нападнутих, мушкарац и жена, изашли су на улицу како би запалили цигарету.

Истражитељи су након напада 2015. рекли 'да су се нападачи хтјели осветити за објаву Мухамедових карикатура', а Charlie Hebdo их је уочи почетка суђења ове године поновно објавио.

Ал-Каида, која је преузела одговорност за нападе 2015., запријетила је да ће то поновити ако карикатуре опет изађу у јавност.

Француска протеклих година биљежи вал напада. У експлозијама и пуцњави у октобру 2015. у концертној дворани Bataclan и на другим мјестима у француској пријестолници убијено је 130 људи, а у јулу 2016. једна особа је у Ници камионом улетјела на прославу Дана Бастиље, убивши 86 људи.

Извор: Агенције

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси