Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Цвејић: Циљ одлуке о ријалитијима је заштита младих и деце од таквих садржаја
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 09. 2020.

Извор: Н1

Цвејић: Циљ одлуке о ријалитијима је заштита младих и деце од таквих садржаја

Члан РЕМ-а Слободан Цвејић истакао је да је циљ израде правилника о ограничавању емитовања ријалити програма током дана тај да се заштита деце и млади од оваквих садржаја. Он напомиње да су они постали "озбиљан проблем у Србији".

Цвејић је објаснио шта следи након овог предлога Савета РЕМ-а.

"Постоје два корака. Један је да се организује јавна дискусија, и други - да је потребно мишљење о законитости оваквог поступка. Колико је мени познато, то мишљење даје Министарство културе. Дакле, то је оно што ћемо сачекати. Регулаторно тело самостално организује јавну расправу, израду нацрта и организацију те расправе. Нацрт се шаље на мишљење у надлежну установу, а то колико ће тамо стајати - није под нашом контролом", наводи Цвејић.

Верује да ће оно што је до Регулаторног тела ићи релативно брзо, и процењује да би могло да све буде завршено у року од два месеца, односно до краја године.

"Ову иницијативу смо покренули у марту, и ево то се реализовало сада када су прошли избори. РЕМ не само да може, већ има обавезу да спроводи прописе у тој области. РЕМ по закону доноси правилнике и препоруке да би детаљније регулисао неке обавезе из своје надлежности, а у овом случају препорука као необавезујући документ није постигла никакав ефекат и наша је процена да оно што стоји у тој препоруци преточимо у правилник", каже Цвејић.

Он поручује да је циљ иницијативе да се млади и деца заштите у току дана од оваквих садржаја и додаје да су ријалити програми постали "озбиљан проблем у Србији".

Цвејић је истакао да ће емитери моћи да учествују у јавној расправи као и да им је омогућено право жалбе.

Прецизира да се предлог о ограничавању емитовања односи на програме попут "Парова", "Задруге" и "Фарме", односно програми у којима учесници пристану да буду изоловани од јавности.

Одлуком би, према његовим речима, били изузети програми који су хуманитарног карактера, који су забавни у смислу такмичењу у певању или помоћи породицама, и деци, и они не би били ограничени.

"Ријати програми које желимо да ограничимо угрожавају неколико темељних људских права која су заштићена Уставом и законима. Када гледате тај програм можете да видите како они катастрофално делују на младе који су у развоју", закључио је Цвејић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси