Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Белоруске власти забраниле рад независног портала
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 09. 2020.

Аутор: Бета/АФП Извор: Н1

Белоруске власти забраниле рад независног портала

Белоруске власти су на три месеца суспендовале рад независног информативног сајта Tut.by, који активно покрива протестни покрет против председника Александра Лукашенка.

Белоруско Министарство информисања навело је да је рад сајта суспендован од 1. октобра до 30. децембра.

Тај привремени прекид рада сајта донет је у оквиру судске процедуре коју је покренуло то министарство због "информација чије је емитовање забрањено".

Белорусију потресају протести од почетка августа после поновног избора Лукашенка, који влада земљом од 1994. године. Главне опозиционе личности и новинари су ухапшени или приморани на егзил. Сајт Тут.бy, основан 2000. године главна је независна медијска организација у Белорусији која је раније била предмет притисака власти. Сајт преноси протесте, емитује видео снимке и фотографије окупљања опозиције и жртава репресије.

Тут.бy је саопштио данас да од 1. октобра губи статус медија који му омогућава да легално преноси информације из конфликтних и ризичних зона током великих протеста и других важних друштвених дешавања у Белорусији.

Додаје се да ће наставити рад као обичан интернет сајт. Због недостатка акредитација, многи медији блиски опозицији у Белорусији раде илегално.

Неким дописницима западних медија укинуте су акредитације од почетка протеста.

Лидерка опозиције Светлана Тихановскаја, која је отишла у Литванију, одмах је реаговала и осудила ту меру "против права на истину".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси