Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Консензус о нападу на новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: РТВ

Консензус о нападу на новинаре

Заштитник грађана Зоран Пашалић заложио се данас за формирање јединствене базе података о свим врстама напада на новинаре, која би - осим вербалних и физичких напада - садржала и параметре који одређују све врсте економских притисака којима су изложени представници ове професије у обављању посла, саопштено је из канцеларије Заштитника.

"Посебну пажњу треба посветити економским притисцима којима су новинари свакодневно изложени а који се показују као најважнији за њихово обављање посла. Таквим притисцима доводи се у питање свакодневни живот и рад новинара, њихов опстанак у редакцији, а на дуже стазе и опстанак ове професије", оценио је Пашалић након састанка Радне групе за израду акционог плана за примену Медијске стратегије.

Пашалић је на састанку, који је организовало Министарство културе и информисања, изјавио како би требало формирати јединствену базу која би садржала и економске притиске и додао да се, према евиденцији притужби које добија Институција Заштитника грађана, иза већине проблема које имају новинари налазе економски статус и положај.

Заштитник грађана је нагласио да ова институција има поверења у постојеће базе података о нападима на новинаре које су направила струковна удружења, али да је проблематично што се ти подаци не подударају.

„У свакој професији често постоје субјективна гледишта о томе шта треба да буду параметри и на који начин нешто треба да се одређује. Најобјективније параметре и критеријуме може да пружи независно тело и због тога се Заштитник грађана ставља на располагање за ту врсту посла, уколико се са тим сагласе сва новинарска удружења“, рекао је Пашалић на састанку.

Да би се то остварило, важно је колико ће новинарска удружења прихватити да неко ко је независтан и неће гледати субјективно дефинише и евидентира по групама оно што су евидентирала новинарска удружења и тужилаштва, а што је све најчешће у међусобном несагласју, рекао је Пашалић, залажући се за консензус да та платформа обједињује постојеће базе и све оно што до сада није улазило у евиденцију.

"Институција Заштитника грађана је спремна да у техничком смислу потпуно подржи формирање такве базе. За то је потребан консензус свих удружења и новинара који би се укључили у рад ове платформе“, нагласио је Пашалић.

Он је најавио да ће, у најскорије време, Институција Заштитника грађана по подацима о нападима на новинаре којима располаже, направити систематизовану базу онога шта би све требало да се евидентира и да би у њу, уз сагласност свих новинарских удружења, били унети већ забележени притисци и напади на новинаре као и подаци јавног тужилаштва, наведено је у заопштењу Заштитника грађана.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси