Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ирска покренула истрагу против компаније "Фејсбук"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 10. 2020.

Аутор: Ројтерс, Танјуг Извор: РТС

Ирска покренула истрагу против компаније "Фејсбук"

Служба за заштиту података корисника (ДПЦ) у Ирској покренула је ве истраге против компаније "Фејсбук", након што изразила забринутост због управљања ове друштвене мреже дечјим личним подацима на Инстаграму.

Инстаграм је друштвена мрежа која је у власништву Фејсбука, а као преноси Ројтерс, спорни су имејл подаци и бројеви телефона корисника испод 18 година, који су доступни јавности.

ДПЦ, главни правни заштитник за интернет податке у Европској унији, примио је жалбе појединаца и изразио "потенцијалну забринутост" поводом руковања подацима малолетхих особа на Инстаграму, рекао је за Ројтерс заменик ове службе Грем Дојл.

Ирски заштитник је покренуо истрагу након жалбе Дејвида Стајера, америчког научника, додао је британски Телеграф, а пренео Ројтерс.

Истрагом ће се утврдити да ли Фејсбук има легално право да управља подацима и да ли даје адекватну заштиту својим корисницима на Инстаграму.

"Ова истрага се такође односи и на то да ли Фејсбук поштује своја правила о контроли података када су у питању малолетна лица", рекао је Дојл.

Ирска је центар бројних америчких технолошких компанија, па је ДПЦ постао главни заштитник Европске уније на пољу друштвених мрежа.

Нова правила дозвољавају заштитнику корисника могућност да наметне казну у висини од четири одсто од укупног светског прихода или казну од 20 милиона евра.

И Ројтерс је послао питања компанији Фејсбук, али није добио одговоре.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси