Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вехабије спречиле снимање емисије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 03. 2012.

Извор: Блиц

Вехабије спречиле снимање емисије

Истрага напада на екипу ФТВ БиХ у Новом Пазару

Припадницима вехабијског покрета у Новом Пазару Абиту П. (25) и Изудину Ц. (23) данас истиче полицијско задржавање од 48 сати након хапшења због напада на новинарску екипу Федералне ТВ БиХ из Сарајева.

Данас ће их саслушати истражни судија и одлучити о евентуалном даљем притвору.

Они су осумњичени да су прекјуче око 12 часова у Новом Пазару, испред објекта Удружења исламске омладине „Фуркан“ насрнули на трочлану екипу ФТВ која је снимала репортажу о вехабијском покрету и оштетили им камеру.

Новинар Авдо Авдић каже да Абит П. и Изудин Ц. нису ударали њега, сниматеља и возача, већ су им разбили камеру, али је сниматељ успео да забележи тај инцидент, а полиција ће снимак користити као доказни материјал.

- Колега Рефик Вејсилагић је снимао прилаз објекту „Фуркан“ где се окупљају вехабије, када су нам њих двојица пришла захтевајући да избришемо све што смо снимили. Образложење је било да су незадовољни досадашњим извештавањем наше ТВ куће. Абита П. одраније знам јер сам с њим разговарао након напада Мевлида Јашаревића на америчку амбасаду у Сарајеву. Када сам одговорио да немамо шта да избришемо јер смо снимили само улицу, одмах сам осетио његову агресивност, отео је камеру и оштетио је - изјавио је Авдић колегама у Новом Пазару.

Екипа сарајевске ФТВ БиХ боравила је у Новом Пазару због снимања емисије о вехабизму на Балкану, а Удружење „Фуркан“ било им занимљиво јер је ту раније клањао Новопазарац Мевлид Јашаревић, који је у октобру пуцао на Амбасаду САД у Сарајеву.

Како „Блиц“ сазнаје, после хапшења Јашаревића који је рањен приликом напада на зграду америчке амбасаде, српска полиција је претресла куће Абита П. и Изудина Ц. У кућама није, међутим, нађено ништа од материјала који би указали да су повезани са Јашаревићевим терористичким нападом у Сарајеву.

Иначе, не постоји прецизан податак о томе колико вехабија живи у Новом Пазару, али је њихово присуство евидентно у последњих 15 година.

А. Б. - А. Ж. А.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси