Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мађарски савет преузима просвету, културу и информисање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 03. 2012.

Аутор: А. Исаков Извор: Политика

Мађарски савет преузима просвету, културу и информисање

Чланови Мађарског националног савета пре неколико дана путовали су у Кладово да разговарају са представницима влашке мањине и помогну им у организовању њихових институција. У тренутку формирања националних савета, ово мањинско тело, у договору са надлежним министарством, такође је понудило руку помоћи и албанској мањини како би брже савладало прве кораке у организовању кровне мањинске институције.

Већ ови примери истичу и бројност и добру организованост институција наше највеће мањине. Мађарски национални савет (МНС) можда је и најшире од свих других применио законска овлашћења националних савета у области образовања, културе и информисања.

Золтан Варкоњи, председник Управе савета каже за „Политику” да су још 2010. донели Стратегију образовања, прошле године Медијску стратегију и стратегију за област културе, као и службене употребе језика и писма, а за ову годину у плану је стратегија за цивилну сферу и омладину.

– Тако смо на нивоу покрајине преузели оснивачка права код осам средњих школа и тај процес је у договору са Владом Војводине окончан. Нешто спорије тај процес иде код основних школа где смо у комуникацији са Владом Србије. Тражили смо да преузмемо оснивачка права код 22 основне школе, али сада од нас траже додатну документацију – каже Варкоњи.

Преузимање оснивачких права у ствари значи да је Мађарски национални савет партнер са покрајином, односно републиком у управљању овим школама. То у пракси изгледа тако да држава наставља да плаћа зараде запослених и материјалне трошкове, док се Национални савет, објашњава Варкоњи, појављује као извор прихода за побољшање услова у којима се настава обавља.

Преузимање оснивачких права у школама ипак није ишло глатко, па је Мађарски национални савет повео 17 управних спорова, а највише их се односило на избор директора у сенћанској гимназији. И сви су били добијени.

У области информисања прошле седмице Мађарски национални савет је прихватио иницијативу фондације „Мозаик” из Новог Сада и постао њихов оснивач, тако да сада имају две телевизије, (над Панон ТВ из Суботице оснивачка права су преузета још раније), дневни лист „Мађар со” (Мађарска реч) и недељник „Хет нап” (Седам дана), али и више локалних листова.

У области културе 37 установа су прогласили од посебног значаја, што значи да имају право на члана управног одбора, а у 13 желе да буду суоснивачи.

Варкоњи истиче да рецимо нису добили одговор од Српског народног позоришта из Новог Сада или суботичког Народног позоришта које су прогласили од посебног значаја те су се због тога обратили заштитнику грађана и у току је решавање те ситуације. Варкоњи каже:

– Преузимање оснивачких права је једно од најважнијих надлежности националног савета и од тога нећемо одустати.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси