Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Танјуг тужио уредника Фејк њуз трагача, траже условну казну затвора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 11. 2020.

Аутор: Весна Радојевић Извор: Раскрикавање

Танјуг тужио уредника Фејк њуз трагача, траже условну казну затвора

Агенција Танјуг поднела је приватну тужбу против уредника Фејк њуз трагача Стефана Јањића због изјаве коју је у јулу ове године дао на телевизији Н1 када је, између осталог, рекао да се тој агенцији „не може веровати један кроз један“.

Танјуг тврди да им је на овај начин Јањић угрозио кредитну способност и траже да се он условно осуди на годину дана затвора.

Танјуг у тужби Трећем основном суду у Београду тврди да је приликом гостовања на телевизији Н1 Јањић ширио неистините податке о њиховом пословању наводећи неколико лажних вести о коронавирусу које су потекле од те агенције. Како наводе, овим је Јањић извршио кривично дело нарушавање пословног угледа и кредитне способности за које је иначе запрећена новчана или казна затвора од годину дана.

Тврде тако да лажну вест о којој је Јањић током гостовања говорио - да је позив председника Србије Александра Вучића кинеском председнику Си Ђинпингу да помогне Србији видело 500 милиона људи - нису креирали они, већ да су је пренели са сајта Б92.

Кажу и да нису креирали, већ само пренели, лажну вест да је фудбалер Кристијано Роналдо одлучио да претвори своје хотеле у Португалији у ковид болнице, док за трећу вест о томе да је 29. марта Кина прогласила крај епидемије наводе да је никада нису објавили, пише у образложењу тужбе у коју је Раскрикавање имало увид.

Иако је у самој тужби Танјуг потврдио да су објавили две од три наведене лажне вести, кажу да им је Јањић нарушио пословни углед приказавши ту агенцију као креатора лажних вести.

Посебно су цитирали Јањићеву констатацију да је већина Танјугових вести истинита, али да се тој агенцији не може веровати безрезервно.

„Дакле, медији погледају оно што је објавио Танјуг, узимају то здраво за готово и преносе уз неке бомбастичне и кликбејт наслове. Ја бих рекао да је поодавно, дакле не желим да генерализујем, наравно ту има да је већина вести на Танјугу тачна, али одавно није агенција којој можете веровати један кроз један. Да кажете, ево шта је објављено ту, можемо да пренесемо“, цитиран је Јањић у тужби.

Јањићев бранилац, адвокат Вељко Милић, каже за Раскрикавање да Танјуг жели да преко ове тужбе обесхрабри друге „фектчекере“ да раде свој посао.

„То што Танјуг тражи условну казну значи да не желе да Стефан Јањић издржава затворску казну, него су задовољни самим постојањем осуђујуће пресуде. Све то говори у прилог томе да је прави циљ подношења приватне тужбе у овом случају стварање “chilling efect”-а“, каже Милић.

„Бројне међународне препоруке које се односе на слободу изражавања говоре о томе да против новинара није прихватљиво покретати кривичне поступке због посла којим се баве. Ипак, Танјуг се определио баш за кривични поступак, без обзира што у понашању Стефана Јањића нема ни говора о било ком кривичном делу“.

Милић каже и да би агенцијске вести требало да буду тачне и проверене, јер их други медији под овом претпоставком и објављују. „Међутим, ако новинска агенција објављује лажне вести, други медији их могу пренети, мислећи да су такве вести проверене и тачне. Због тога је овај начин ширења лажних вести посебно опасан“.

Рочиште поводом тужбе заказано је за следећу среду, 25. новембар.

Раскрикавање је током рада такође пронашло доста медијских манипулација које су се нашле и на сајту Танјуга, иако та агенција није предмет сталног мониторинга чланова наше редакције.

На пример, у марту ове године пренели су савете непостојећег италијанског лекара о коронавирусу, а свега неколико дана после тога, Танјуг је промовисао једну српску фирму која „једина“ производи средство против короне“. Испоставило се да фирма није једина која производи супстанцу коју су у тексту навели, нити је то средство једино ефикасно као дезинфекција.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси