Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  СОС оштећен за шест милиона евра
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 03. 2012.

Извор: Данас

СОС оштећен за шест милиона евра

Судски поступак спортског канала са Рателом и РРА и даље траје



Београд - Судски вештак за финансијско-економску област установио је да је СОС канал поводом спора са Рателом и Републичком радиодифузном агенцијом (РРА) у вези са додељивањем фреквенције, оштећен досад за 650 милиона динара, тако да уколико суд донесе пресуду у корист ове телевизије, ова два регулаторна тела ће морати да исплате одштету у овом износу, сазнаје Данас. Губици СОС канала увећавају се што дуже траје суђење, тако да се ова цифра свакодневно увећава.

Подсетимо, сигнал СОС канала на фреквенцији за територију Београда има сметње од државне телевизије Румуније већ скоро шест година, а ова телевизија емитује свој програм у етру упркос решењу Републичке радиодифузне агенције (РРА) о одузимању дозволе пре истека времена на који је издата.

Овај спортски канал добио је на конкурсу РРА 2006. три фреквенције за емитовање програма у Београду и то 36. канал са локације Београђанка, 38. канал са Кошутњака и 29. канал са Панчевачког пута.

Како је раније за Данас објаснио директор ове телевизије Драгиша Ковачевић, одмах по пуштању у рад предајника уочене су на 36. каналу, који покрива више од 80 одсто планиране територије, „огромне сметње од државне телевизије Румуније“.

Судски спор поводом тога води се већ више од четири године, а директор телевизије понудио је регулаторним телима да случај реше вансудским путем. Овај предлог, међутим, Рател је одбио, јер сматрају да нису погрешили приликом додељивања ове фреквенције.

Како сазнајемо, суд је прихватио вештачење судског вештака електротехничке струке, који је утврдио исто што и Рател и РТС претходним мерењима, да је 36. канал који је додељен СОС каналу неисправан. Суд је потом одредио вештака финансијске струке да установи колику је штету СОС канал претрпео од 2007. до данас и утврђено је да је реч о суми од више од шест милиона евра.

У РРА истичу за Данас да је Драгиша Ковачевић тражио да се случај реши вансудским путем о чему је обавештен Рател, који је одбио овакав предлог. Према њиховим речима, РРА није странка у овом случају и позваће се на „пасивну легитимизацију“, с обзиром на то да ова агенција није надлежна за техничке услове у вези са додељивањем фреквенција.

Изјаву директора СОС канала Ковачевића нисмо успели да добијемо, али је адвокатица телевизије Биљана Костић рекла да се „СОС каналу не жури и да је таксиметар укључен и трошак се свакодневно увећава“.

Б. Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси