Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Место резервисано само за легенде
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 03. 2012.

Извор: Прес

Место резервисано само за легенде

1. априла СТБ ће обележити 42 године постојања, а дугогодишња новинарка Бранислава Милунов нам је понудила до сада необјављена сећања славног радија

Студио Б огласио се званично 1. априла 1970. године. Уз звуке песме „Na, Na, Hey, Hey, Kiss Him Goodbye“ групе „Стим“, у етар је пуштен један од најслушанијих радија у великој Југославији. Дугогодишња новинарка Студија Б Бранислава Милунов, заједно са тонцем Зораном Михајловићем Музом, прикупила је изјаве, сведочанства и сећања људи који су стварали историју Студија Б, а која су сада први пут објављена.

Према речима Слободана Глумца, некадашњег директора „Борбе“, Студио Б је настао сасвим случајно.

- Почетна идеја је у ствари настала у „Југословенској ревији“, која је у то време била саставни део „Борбе“. Бата Томашевић, агилни уредник „Југословенске ревије“, часописа који је излазио на страним језицима и био намењен иностранству, донео је однекуд идеју да покрене неку врсту радија без великих амбиција, мислио је да та радио-станица на неки начин послужи и пропаганди и реклами књига и монографија коју је „Југословенска ревија“ издавала - говорио је Слободан Глумац.

Историјско „Добар дан“

Али и то је било довољно да се узбуркају духови, било је разних критика, јер се Радио Авала појавио у „вруће“ време, док је Београд још био под утиском студентских протеста ‘68. Неки су тврдили да је станица настала дивље и мимо закона и да су у уређивачком одбору ангажовани Матија Бећковић, Душко Радовић и друге особе опозиционог профила. Чак се сумњало да је станица финансирана из иностранства у вези са Радијом Слободна Европа.

Да би се отклонили сви неспоразуми, рад Радио Авале је обустављен. Уређаје је откупила „Борба“ и под идејом „штета је да то пропадне“ неколико ентузијаста предвођених искусним новинаром Драганом Марковићем почело је да стан колеге Благоја Лазића на 10. спрату „Борбе“ претвара у оно што ће постати Студио Б.

Глумац Иван Бекјарев био је први који слушаоцима пожелео историјско „Добар дан“.

- Имао сам доста искуства као водитељ у разним другим ситуацијама, посебно на естради. Ми смо се тада договорили да морамо говорити брже него водитељи Радио Београда, који су металним гласовима, полако, артикулисано, читали вести и говорили, што није било природно. Сматрали смо да морамо да будемо у духу времена, па чак и испред времена. То је био главни квалитет Студија Б - каже Бекјарев.

Драган Марковић се у својим казивањима сећао и настанка имена новог радија, који је заједно са Борјаном Костићем, првим музичким уредником, проценио да „Студио“ звучи неутрално а „Б“ асоцира и на Београд и на „Борбу“, која је била оснивач. У причу је ушао и Корнелије Ковач, који је компоновао чувене шпице Студија Б, док је Зоран Симјановић радио шпицу за вести.

Од првог дана уведено је правило да сви раде све, а Бекјарев је говорио да је Драган Марковић у том смислу био непревазиђен.

- Мислим да тај човек није спавао, од јутра до јутра је радио - говорио је Бекјарев.

Студио Б је стицао статус култног радија пре свега због својих препознатљивих гласова, а највећу заслугу за откривање талената имао је Драган Јелић, који је довео Зорана Модлија, па се временом формирао чувени трио у саставу Слоба Коњевић - најлепши глас, Марко Јанковић - најбољи водитељ, Зоран Модли - најбољи ди-џеј.

Од женских гласова, ту су биле Злата Нуманагић, Дина Чолић, Љерка Драженовић, а мушку екипу појачавали су и Звонко Пантић, Аца Костић и Бранко Чупковић.

Урбани радио је набављао плоче одакле год је могао, повезао се са великим дискографским кућама, плоче су слали и дописници „Борбе“, а неке су доносили запослени са Студија Б са својих путовања. Није било дискриминације по питању музичког укуса, и народњаци су били добродошли.

Драган Јелић је водио Сабор Студија Б, а први су били Цуне и Тозовац. Са таласа Студија Б стизали су уживо и тамбураши и Звонко Богдан.

И долазак легенде Студија Б Марка Јанковића није ишао баш глатко.

Зоран Модли је водио „Дискомер“, а Јанковић је био задужен за слагање плоча и рекли су му да нема шансе да постане водитељ, јер не зна да каже С, па се мало и искомплексирао. Међутим, срећа је била на његовој страни: једнога дана Зоран Модли се није појавио на послу, па је Јанковић водио „Дискомер“.

Симболи времена

Улетео је као прва замена, а касније ушао у историју. У историју су ушла многа новинарска имена, а међу њима је и један од симбола Студија Б и легенда Београда, новинар Ђоко Вјештица, уредник „Београдске разгледнице“. Вјештица је осмислио и уз помоћ града покренуо многобројне акције које су грађанима олакшавале живот.

Посебно значајна година за Студио Б била је 1975, када је у редакцију дошао Душко Радовић. Радовић је увек тачно у 7.13 ујутру излазио из своје собе са великим слушалицама на ушима, а у 7.15 следило је његово чувено „Београде, добро јутро!“

- Он је био заштитни знак Студија Б. Његово „Београде, добро јутро“, које је правио долазећи у освит у Београђанку, спремајући је непосредно пред емитовање, најлепши је део онога што је Студио Б укупно радио. И данас га многи цитирају, па и они који су били против њега. Он је био једна изузетна личност и ако треба неког из Студија Б издвојити на врх, онда је то Душко Радовић - говорио је Слободан Глумац.

Станко Стаменковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси