Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Случај Ћурувија: Одговор Нати Месаровић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 03. 2012.

Извор: Радио Слободна Европа

Случај Ћурувија: Одговор Нати Месаровић

Изјаву да је заједно са г-ђом Натом Месаровић био члан Другостепеног одељења Окружног суда у Београду, које је 1999. године потврдило првостепену пресуду Славку Ћурувији, Зорану Луковићу и Срђану Јанковићу, Радио Слободна Европа добила је са најаутентичнијег места – од самог г-дина Синише Важића, тадашњег председника поменутог суда и председавајућег већа које је првостепене пресуде потврдило.


Дакле, у провери те информације поступало се уз дужну новинарску пажњу и консултовање, не само кредибилног саговорника него и судије у процесу, о чему сведочи и инсерт из снимка разговора са судијом Важићем.

У међувремену је г-ђа Ната Месаровић демантовала да је потврдила пресуду новинару Славку Ћурувији, с обзиром да је месец дана раније већ био ликвидиран, па је против њега био обустављен кривични поступак.

Славко Ћурувија, међутим, није био једини првостепено осуђени у поменутом предмету. Само једини није преживео. Јесу, срећом, Зоран Луковић и Срђан Јанковић, аутори инкриминсаног текста објављеног у листу “Дневни телеграф” у децембру 1998. године, којим су, наводно, ширили лажне вести о Миловану Бојићу и самим тим “узнемирили” грађане Србије.

Зорана Луковића и Срђана Јанковића, а уз њих још и Драгана Новаковића, кога је судија Крсто Бобот у првостепеној пресуди ослободио оптужбе, г-ђа Месаровић је својом потврђујућом пресудом послала иза решетака. Учинила је то заједно са колегама Синишом Важићем и Надом Зец.

Ништа – ни бомбе које су падале и тог 15. маја 1999. године – није их омело да ревносно стигну на радно место, што не може, а да не сугерише изузетну журбу тог судског већа да поменуте новинаре казни.

Госпођа Месаровић је, дакле, била уверена да оно за шта су у првостепеном поступку Јанковић, Луковић и Новаковић осуђени јесте кривично дело и у складу с тим уверењем је и донела одлуку.

Исто то дело, произилази из пресуде првостепеног суда, учинио је и Славко Ћурувија.

Отуда не можемо, а да, као одговоран медиј, не позовемо г-ђу Месаровић да јавно одговори на питање: да ли би и Славко Ћурувија, да је стицајем околности остао жив, био захваћен њеном пресудом?

А било би добро да и стручна, као и најшира јавност у Србији, на ово питање добије одговор, тим пре што је Ната Месаровић, данас председница Високог савета судства и Врховног касационог суда, једна од кључних особа у процесу контроверзне реформе правосуђа којом је требало да се направи јасан дисконтинуитет у односу на време Милошевићевих монтираних процеса.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси