Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јово Ћурувија: Охрабрује притисак Јелка Кацина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 04. 2012.

Извор: Блиц

Јово Ћурувија: Охрабрује притисак Јелка Кацина

Помен убијеном власнику „Дневног телеграфа“

Одговор Јелка Кацина на моје писмо још нисам добио, али његова изјава у медијима охрабрује моја настојања да актери убиства Славка Ћурувије буду изведени пред суд, изјавио је “Блицу” Јово Ћурувија, брат новинара и власника листова “Дневни телеграф” и “Европљанин” који је убијен 11. априла 1999.

Ћурувија се недавно писмом пожалио известиоцу Европског парламента за Србију Јелку Кацину на пасивност и инертност српских власти у раветљавању овог злочина и замолио га да са институцијама ЕУ изврши притисак на власти у Србији да коначно расветле убиство.

Кацин је рекао да случајеви убиства Славка Ћурувије и још неколико новинара морају да буду расветљени.

- Изјава Кацина за мене је веома значајна, јер указује да сам успео у нечему што 13 година безуспешно покушавам у Србији, а то је да случај убиства мог брата покренем са мртве тачке. Нерасветљена убиства троје новинара и нерешни случајеви подметања бомбе под репортажна кола и на прозор стана новинара, као да показују да у овој земљи постоје савршени злочини и да за убиство новинара нико неће бити гоњен. На тако нешто никада нећу пристати и борићу се до краја живота. Државни службеници су убили Славка и ова држава је дужна, а не новинари и породица, да изведе злочинце пред суд - каже Јово Ћурувија.

Јуче су 13. годишњицу убиства Славка Ћурувије обележили Независно удружење новинара Србије(НУНС) и Удружење новинара Србије(УНС) полагањем венаца на месту где је са 17 хитаца убијен власник “Дневног телеграфа”.

Председник НУНС Вукашин Обрадовић и Љиљана Смајловић председница УНС, поново су затражили да се открију убице и налогодавци. Обрадовић је рекао да је расветљавање убиства “завет нове Србије која не сме никада заборавити време када је држава убијала своје грађане, а тајне службе контролисале њихове животе”.

Љиљана Смајловић је рекла да је Ћурувија убијен јер је “користио право на слободу говора зајамчено Европском конвенцијом”.

М. И.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси