Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тајна у мрачним одајама Милошевићевог режима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 04. 2012.

Извор: Дневник

Тајна у мрачним одајама Милошевићевог режима

Убиство Славка Ћурувије није расветљено ни после 13 година

Новинарска удружења и породица убијеног новинара Славка Ћурувије обележили су јуче 13. годишњицу његове смрти, најавивши да неће одустати од захтева надлежнима да утврде ко је наредио а ко извршио то убиство.

У присуству чланова породице, колега и пријатеља положен је венац на спомен-обележје Ћурувији у Светогорској улици у Београду, на месту где је убијен.

Председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић је рекао да је откривање налогодаваца и убица Ћурувије „тестамент нове демократске Србије”.

– Откријте налогодавце, именујте убице – рекао је Обрадовић, додавши да је власт обавезна да „завири у мрачне одаје режима Слободана Милошевића„.

Он је навео и да без рашчишћавања Ћурувијиног убиства „нема демократске Србије, као ни слободе говора и изражавања”, а да ће колеге наставити да траже истину о томе.

Председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић је рекла да је Ћурувија убијен зато што је користио своје основно људско право – слободу говора, која је загарантована и европским конвенцијама.

Она сматра и да колеге које су га наџивеле нису успеле да сачувају ту слободу и да је „Србија земља у којој слобода штампе постоји само за власнике медија и њихове политичке газде”, оценивши и да су за то криви и сами новинари.

Разочарање што то „политичко убиство, за које су суштински одговорне државне институције” није решено изразила је и Бранка Прпа с којом је Ћурувија живео.

Власник новина „Дневни телеграф” и недељника „Европљанин” Славко Ћурувија је убијен 11. априла 1999. Била је недеља, Ускрс, агресија НАТО-а на тадашњу СРЈ трајала је већ недељама. Ћурувија је убијен испред улаза у зграду у којој је становао, и у којој је био део пословних просторија његовог „Дневног телеграфа”, у пасажу у Светогорској улици, тада Лоле Рибара, број 35, у најужем центру Београда.

Неколико дана раније у дневном листу „Политика експрес”, који је у међувремену угашен, Ћурувија је оптужен за „прижељкивање бомби и издају”.

Истрага је, после пада режима Слободана Милошевића, утврдила да су га даноноћно пратили припадници Државне безбедности и да су изненада, уочи самог убиства, повучени с тог задатка.

На основу захтева Специјалног тужилаштва истражни судија је саслушао више од 100 предложених сведока, између осталих, „27 пратилаца” припадника ДБ-а, низ бивших функционера те службе, обављено је медицинско-балистичко вештачење, а прикупљени су и други материјални докази.

Брат убијеног Славка Ћурувије, Јово, обратио се уочи 13. годишњице убиства известиоцу Европског парламента за Србију Јелку Кацину јер убиство његовог брата није разрешено ни после 13 година. У писму Кацину, Јово Ћурувија истиче да је тортура режима Слободана Милошевића против његовог брата почела 1998. пошто је донет нови Закон о информисању, а да је појачана после говора Славка Ћурувије пред Хелсиншком комисијом, у Конгресу САД, 10. децембра 1998 године.

Антрфиле : Вук Драшковић: Зна се све о Славковим убицама

Председник Српског покрета обнове Вук Драшковић изјавио је јуче да је новинара Славка Ћурувију убила Служба државне безбедности, и додао да се „тачно зна ко је наредио злочин, ко је злочин организовао и ко га је починио”.

– Све је то у предмету код специјалног тужиоца, а ми већ годинама слушамо исте приче – још само мало, још петнаестак дана и оптужница ће бити подигнута – рекао је Драшковић.

– Међутим, оптужнице до овог тренутка нема. То је само један од трагичних доказа да се европска Србија не може градити ако не буду промењени комунистички и милошевићевски темељи.

Е. Д.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси