Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Објава рата корупцији у државним органима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 04. 2012.

Извор: Данас

Објава рата корупцији у државним органима

Миљко Радисављевић, тужилац за организовани криминал, специјално за Данас

Дугујемо одговоре породици Ћурувија, али и целокупној јавности Србије. Зашто је за мене ово предмет „првог степена“?

Зато што је убиство новинара суморни реликт прошлог времена које је Србија оставила иза себе.

Убиство Ћурувије је пуцањ у слободу говора, у истину. Иза свега тога је стајала држава, каже Миљко Радисављевић, тужилац за организовани криминал, за Данас.

Он објашњава да је та криминализација државе нешто што морамо да раскринкамо и да пошаљемо поруку да је држава ту да штити, а не да убија своје грађане.

- Као представници једне институције у демократској Србији, имамо обавезу да дамо одговоре на овај ужасан злочин. Немам дилему да ће та обавеза према жртви, породици и јавности бити испуњена, истиче Радисављевић.

У којој фази је случај у вези с одговорношћу за погибију 16 радника РТС током НАТО бомбардовања зграде РТС-а 1999?

- Имали смо састанке са породицама страдалих радника, предочили им све до чега смо дошли. Министарство одбране и ВБА су нам доставили апсолутно све што су имали и ту више немам недоумице. Охрабрује да и Министарство одбране и тужилаштво имају исти циљ, а то је да се дође до истине, ма каква она била. Поштујемо бол породица, и треба скинути вео тајне са споменика у Абердаревој, и да стална и оправдана питања „ЗАШТО“ сваког 23. априла буду решена једном заувек.

Често се у прошлости дешавало да се поједина хапшења повезују са политичком осветом, али и да се чекају резултати избора да би се кренуло у неке предмете. Да ли ће предизборна кампања утицати на рад тужилаштва и како?

- Неће. Ми нисмо политичари и гонимо криминалце и откривамо криминал. Уколико их има у политици, то је само мотив више да их лишимо слободе. Зато је спектар нових кривичних дела из области корупције у новом КЗ, који је прешао у нашу надлежност и кривични поступци које смо до сада покренули, несумњиво јасна порука да ћемо одговорити на потребе друштва да се обрачуна са корупцијом у државним органима.

Да ли се истражују контакти српских политичара - владајућих и опозиционих, са Дарком Шарићем и докле се стигло у томе?

- Наш циљ је да се случајеви тешких облика организованог криминала, као што је то у случају Дарка Шарића, дрога, реше. Да смо на правом путу говоре и споразуми о признању кривичних дела које смо закључили. Контакти са мафијом било кога, свакако су интересантни тужиоцима. Чињеница је да је често много више шпекулација и спиновања у медијима, него што је то у складу са истином.

У којој фази је истрага против Звонка Веселиновића?


- Истрага траје. Очекујем да ће она бити завршена до краја априла.

Како тече сарадња са шпанским тужилаштвом у вези с истрагом о скривању припадника „земунског клана“ и убиством Милана Јуришића Јурета?

- Висока делегација Србије је управо дошла из Шпаније. Загорка Доловац, републичка јавна тужитељка, представљала нас је у Мадриду, а део везан за екстрадицију и политичку сарадњу успешно су покрили министарка Маловић и њен тим. Више него важно је имати билатералну комуникацију са колегама из Шпаније, јер ћемо на тај начин решити многе неразјашњене случајеве. Шпанија је била и остала често место скривања припадника подземља са Балкана.

Да ли је хапшењем Луке Бојовића и Владимира Милисављевића у Шпанији заиста дошао крај „земунском клану“?

- Сломили смо кичму мафији. Сва имена која су у прошлости пунила новинске ступце сада су у затворима. Мислим да је сада на држави да заустави продор нових криминалних кланова који би желели да заузму место својих познатијих претходника. Зато ћемо нове криминалне организације разбијати одмах, у њиховом зачетку, и нећемо дозвољавати да се стварају такозване „Хоботнице“ с којима је после веома тешко борити се. Не желим да организовани криминал поново ојача до те мере да угрожава државу и суштинске темеље демократије.

Докле се стигло са дорадом оптужнице у случају вакцине?

- Оптужница је враћена Тужилаштву за организовани криминал, у складу с новим правилима која је омогућио ЗКП, ради допуне истраге у оквиру које треба превести један уговор. То смо и учинили. Завршен је преткривични поступак у вези с случајем Галеника.

Када се може очекивати оптужница?

- Немам обичај да најављујем предмет преко медија, или хапшења преко дневних листова, као што је то раније било. У оном моменту када и ако буде довољно материјала за покретање поступака за било који предмет, ја ћу свакако у њега кренути. Ипак, не желим да разне новинске чланке пратим својим изјавама које би најављивале поступке.

Антрфиле : Тужилачка истрага

Како иде новоустановљена тужилачка истрага и да ли има проблема у њеном спровођењу?


- За сада је примена новог законика одлична. Један од важних задатака је пренети наша искуства тужилаштвима опште надлежности. То радимо заједно са мисијом ОЕБС-а у Србији, као и са представницима Правног савета америчке амбасаде у Београду.

Александар Рокнић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси