Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  13 година од бомбардовања РТС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 04. 2012.

Извор: Б92 онлајн

13 година од бомбардовања РТС-а

Београд - Окупљањем породица, колега и пријатеља погинулих испред споменика "Зашто?" у Ташмајданском парку обележава се 13 година од бомбардовања зграде РТС-а.



У Нато бомбардовању зграде РТС 23. априла 1999. године, у 2.06 сати, погинуло је 16 радника те куће.

У знак сећања на погинуле раднике, подигнут је споменик "Зашто?", којим породице и пријатељи страдалих указују да нема одговора на питање зашто су погинули њихови ближњи.

Редитељ Јанко Баљак који је направи два документарна филма о страдању радника РТС је рекао да су "прави кривци и даље на слободи" и да је "Исти рукопис и иста тајна" као и код политичких убистава Славка Ћурувије, Даде Вујасиновић и војника на Топшидеру.

"Убеђен сам када се један од ових случајева реши да ће се у низу решити и сви остали. У овом случају потребна је обнова процеса са (бившим директором РТС Драгољубом) Милановићем као сведоком. Парадоксално је да је он једини одлежао казну због овога", рекао је Баљак за Радио Б92.

Директор РТС-а у време бомбардовања, Драгољуб Милановић, осудјен је 2002. године на десет година затвора, због непоштовања наредјења Савезне владе, по којем је запослене и технику требало да измести из зграде у Абердаревој улици.

У бомбардовању РТС-а погинули су: Јелица Мунитлак, Ксенија Банковћ, Дарко Стојменовски, Небојша Стојановић, Драгорад Драгојевић, Драган Тасић, Александар Делетић, Славиша Стевановић, Синиша Медић, Иван Стукало, Дејан Марковић, Милан Јоксимовић, Бранислав Јовановић, Милан Јанковић, Томислав Митровић и Слободан Јонтић.

Удружење новинара Србије и Синдикат новинара Србије су поводом Дана сећања на 16 радника убијених у НАТО бомбардовању РТС-а, позвале
новинарске асоцијације и синдикате из земаља чланица НАТО-а да у својим земљама траже независне истраге тог "ратног злочина".

"УНС и СИНОС очекују да Републичко јавно тужилаштво коначно утврди ко је све у Србији и бившој СРЈ одговоран што нису предузете потребне мере за безбедност цивила након најаве из седишта НАТО да је зграда РТС-а легитимни војни циљ", пише у саопштењу Удружења и Синдиката.

УНС и СИНОС истакли су да су све значајне глобалне организације за заштиту људских права осудиле убијање цивила у РТС-у, а да Амнести интернешенел намеран напад на зграду РТС-а као цивилни објекат и убијање 16 медијских радника сматра ратним злочином.

Додаје се да је бомбардовањем РТС-а 1999. године установљена пракса употребе војне сила против медија у медјународним сукобима иако су они цивилни објекти и не могу бити војни циљ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси