Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Држава нема казну за Бека
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 04. 2012.

Извор: Правда

Држава нема казну за Бека

Већински власник „Новости“, бизнисмен Милан Беко, до краја 2011. морао да прода све акције преко 25 одсто или откупи и државних 36 одсто, али иако то није урадио, по домаћим прописима не сноси последице


Београд - Милан Беко, већински власник „Новости“, имао рок до краја прошле године да по налогу Комисије за хартије од вредности прода све акције те компаније изнад 25 одсто или објави понуду за преузимање да би купио и преосталих 40 одсто у државном власништву неће бити кажњен, иако то није учинио. Једина санкција остаје да нема већинска управљачка права, која су крајем 2011. формално преузели представници Републике Србије.

Извукао се

Како наводе у Комисији за хартије од вредности, за овакве прекршаје могу само да поднесу пријаву суду за привредни преступ, која је, иначе, од милион до три милиона динара, с тим да за Бека то не важи, јер је он власништво у „Новостима“ стекао преко три стране фирме, које по домаћем Закону о прекршају не могу бити кажњене ни на тај начин.

Додуше, Закон о понуди за преузимање је у међувремену промењен, и купац нерегуларно стеченог већинског власништва губи сва управљачка права, али то, опет, не важи за Бека, јер је поступак против њега вођен у време старог закона.

Од пре неколико дана Извршни одбор, у коме су Бекови представници, тврди да је у „Новостима“ све у реду, док је Надзорни одбор објавио извештај ревизора према коме та компанија дугује милијарду динара.

За 25. мај је, иначе, заказана Скупштина акционара на којој ће се расправљати о томе да ли је та компанија несолвентна. Незванично тумачење у јавности јесте да се на тај начин покушава да обори вредност акција.

Беко је преко фирми из Аустрије, „Тримакс“ и „Ардос“, купио 2006. године од малих акционара 24,98 одсто, односно 24,89 одсто акција, као и кипарске оф-шор фирме „Карамат“ још 12,53 одсто, при чему је акције плаћао по 3.000 евра.

Њему би требало око 13 милиона евра да откупи државне акције, јер по закону мора да понуди исту цену као при прошлој трговини, али због економске кризе и проблема које има са невраћеним кредитима у Луци „Београд“, која је због тога под хипотеком, тешко је то очекивати.

Ако би Беко продао све акције преко 25 одсто, питање је да ли би могао да поврати оно што је за њих дао пре шест година. С друге стране, неизвесно је у којој мери је он прави власник „Новости“, јер је над акцијама „Новости“ ове три фирме уписана судска залога, што се повезује са правом медијског концерна „Ваца“, који у Србији има и удео у „Политици“ и „Дневнику“.

Управљају, а не знају

Држава у Управном и Надзорном одбору има од половине 2011. године највећа управљачка права и број представника али нико од њих није спреман јавно да каже да ли су имали увид у то како послује компанија.

У Надзорном одбору председник је Драгана Симић, помоћник директора у установи „Апотеке Београд“, која је рекла да није вољна да коментарише, али да ако је дужна да као представник државе одговори да ли је била упућена у пословање те компаније да ће то урадити ако јој се писмено доставе питања и позове на члан закона по коме је дужна да то учини.

Друга два члана Надзорног одбора су Данијел Апостоловић, из прес службе премијера Мирка Цветковића и Слободанка Копривица.

Нико ни од чланова Управног одбора није био спреман да говори о пословању „Новости“, иако су за те функције од те компаније добијали по око 40.000 динара.

Екипа „Правде“

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси