Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Од почетка године убијено 29 новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 05. 2012.

Извор: Данас

Од почетка године убијено 29 новинара

Данас се обележава Светски дан слободе медија



Београд - Међународни дан слободе медија, 3. мај, новинари широм света неће славити са одушевљењем, јер је њихов друштвени и материјални положај из године у годину све гори, а животи угрожени. Бројне медијске асоцијације и удружења широм света упозоравају на лоше стање у новинарској професији, указујући да је од почетка ове године 29 новинара изгубило живот обављајући свој посао, што показује неспособност држава да осигурају слободу медија и изражавања, које је једно од основних људских права.

У овогодишњем извештају организације Фридом хаус, Србија се по слободи медија налази на 77. месту, од 197 земаља света.

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Вукашин Обрадовић каже за Данас да је ситуација у пракси и гора него што статистика показује.

- Медији у Србији морају да се ослободе притисака државе, тајкуна и неформалних центара моћи. Без слободе медија нема пута у Европу и то мора да схвати свако ко дође на власт. Неопходне су системске промене и политичка воља како би се ситуација променила. А она је много гора него што показују статистички подаци - указује Обрадовић.

Председница Удружења новинара Србије (УНС) Љиљана Смајловић упозорава да упркос „сталном хвалисању власти“ о све већем степену демократије у нашој земљи, међународне организације све лошије оцењују стање медијских слобода код нас.

- Верица Бараћ је уз помоћ података из државног трезора указала на путеве новца којим се уредници дисциплинују, газде корумпирају, а новинари контролишу. У њеном извештају, који је Влада Србије одбила чак и да стави на дневни ред, недостаје једино слика српског новинара: боље је образован од просечног запосленог грађанина Србије, али је зато слабије плаћен. У сталном је страху да ће изгубити радно место ако се било како замери газди или газдином политичком спонзору - наводи Смајловићева за Данас.

НУНС и Грански синдикат медија „Независност“ су поводом Светског дана слободе медија позвали носиоце власти и надлежне државне органе да новинарима и другим медијским радницима обезбеде услове за несметан рад, без притисака, условљавања и цензуре.

Међународни прес-институт (ИПИ) саопштио је да је упозоравајућа чињеница да је од почетка године убијено 29 новинара.

„Чини се да ће број новинара који страдају радећи свој посао до краја године бити рекордан. Прошле године убијена су 102 новинара“, наводи се у саопштењу ИПИ и додаје да је ове године најопаснија земља за рад новинара Сирија.

Антрфиле: Јелени Спасић награда УНС-а

Поводом Светског дана слободе медија, Удружење новинара Србије (УНС) традиционално додељује награду „Зора“. Добитница овогодишње награде је Јелена Спасић, ноћна уредница у листу „Правда“.

К. Живановић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси