Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Синдикат: Заштитимо се и вратимо достојанство професији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 05. 2012.

Извор: Бета

Синдикат: Заштитимо се и вратимо достојанство професији

Синдикат новинара Србије указао је данас, на Светски дан слободе медија, 3. мај, да су медији у Србији под директном контролом центара економске и политичке моћи.


"Уместо да штите јавни интерес, многи медије користе ради остваривања што повољнијег рејтинга и изборног резултата политичара, али и за лично богаћење појединаца", наводи се у саопштењу.

Синдикат је указао да, према подацима Савета за борбу против корупције, јавности нису познати прави власници више од половине од 30 најзначајнијих медија у Србији због чега се поставља питање на какво су објављивање истинитих и објективних информација спремни медији, који као највећу тајну крију име свог газде.

"Управо у тим медијима, не постоји гаранција за примену основних правила новинарства, јер не постоје синдикалне организације које треба да гарантују међународне стандарде наше професије. Не само да "непознати власници" не дозвољавају оснивање синдиката, већ спречавају објављивање информација о протестима медијских радника", пише у саопштењу.

Синдикат новинара Србије позвао је будућу владу Србије да одмах размотри извештај о притисцима и контроли медија у Србији који је септембра прошле године припремио Савет за борбу против корупције, а да будући парламент на првој седници усвоји закон о транспарентости власништва.

Медији су позвани да објаве Извештај Савета за борбу против корупције о притисцима и контроли у медијима у Србији.

Синдикат је позвао представнике послодаваца окупљене у медијској коалицији на преговоре о потписивању гранског колективног уговора који једини штити запослене.

"Само заштићени новинари могу да буду слобони новинари, а без слободних новинара и медија - немамо ни демократско друштво", истиче се у саопштењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси