Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Покушај крађе имена "Инсајдер"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 05. 2012.

Извор: Б92 онлајн

Покушај крађе имена "Инсајдер"

Београд - Драган Ј Вучићевић, који је радио као новинар Национала, Курира, па Преса, покушава да украде име "Инсајдер" најављујући да ће се тако звати његове новине.



Правни заступници Б92 и редакције Инсајдера поднели су суду захтев да Вучићевићевој фирми забрани да своје дневне новине издаје под именом Инсајдер.

Адвокатски тим Б92 покренуће све законом предвиђене механизме да спречи крађу имена "Инсајдер".

И поред тога што је Б92 заштитила име и лого Инсајдера још 2004, Драган Ј Вучићевић већ неколико недеља најављује покретање дневних новина под именом "Инсајдер". На овај начин Вучићевић покушава да обмане јавност да је у питању дневни лист који има везе са емисијом Инсајдер која се на ТВ Б92 емитује још од 2004.

Вучићевић је отишао и корак даље, па је игноришући закон поднео и захтев Заводу за заштиту интелектуалне својине да заштити име "Инсајдер".

Мирела Бошковић из тог завода каже: "Закон о жиговима је ту потпуно јасан и он прописује да ниједно лице не може жигом да заштити знак који је идентичан или битно сличан било раније регистрованом жигу, или раније поднетој пријави за признање жига".

Б92: "Да ли би коришћење имена 'Инсајдер' било крађа?"

Мирела Бошковић: "Коришћење жига 'Инсајдер' би била крађа, али уз напомену да питање утврђивања повреде права је нешто што мора да утврди суд."

Адвокатски тим Б92 упозорава да би издавање новина са именом “Инсајдер” представљало злоупотребу емисије која је бескомпромисном борбом против корупције градила кредибилитет.

"Не узима се жиг 'Инсајдер' зато што он ништа не значи - напротив. Инсајдер нешто значи зато што је тим људи који иза тога стоје градио свој кредибилитет годинама. Кад то почне да користи неко други, несумљиво може да дође до разводњавања и до слабљања те препознатљиве снаге коју тај знак има", каже правни заступник Б92 Слободан Кремењак.

Вучићевић који је, као новинар Национала, Курира и касније Преса, јавно оспоравао малтене сваку тему коју је Инсајдер покретао, данас на свом Твитер профилу најављује да ће новине које покреће бити "ноћна мора српских корупмираних скотова“.

Иначе, на његовом Твитер профилу поред имена стоји да новине Инсајдер крећу 9. маја.

Вучићевић и новине у којима је радио годинама су вређали и покушавали да дискредитују Инсајдер, који је у тим таблоидима називан "гебелсовом тоталитарном пропагандом“, а новинари Инсајдера – аутсајдерима, лажовима и манипулаторима.

Вучићевић је био заменик уредника Национала који је угашен у време акције "Сабља", после убиства премијера Зорана Ђинђића, а који је, према анализама медијске документације Ебарт, водио отворену кампању против председника Владе Србије. Након тога, био је заменик уредника Курира у којем је у то време радио и Градиша Катић, бивши уредник Идентитета, који је такође угашан у "Сабљи", а чији су власници, како је откривено после убиства премијера, биле вође "земунског клана" Душан Спасојевић и Милорад Улемек Легија.

Катић је био ухапшен у акцији "Сабља", а затим је у Куриру пратио суђење за убиство премијера Србије. Вучићевић је из Курира је прешао у Прес, а сада најављује оснивање новина са украденим именом "Инсајдер".

До данас међутим није јасно чији капитал стоји иза још једног дневног листа у Србији. На профилу на Твитеру Вучићевић је навео да ће их сам финансирати, али није објаснио одакле му новац за изнајмљивање и опремање пословног простора у центру Београда у згради на Теразијама, где је од марта регистрована фирма "Инсајдер тим", као ни за плате новинара и трошкове издавања овог дневника.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси