Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијска стратегија за нову владу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 05. 2012.

Извор: РТВ

Медијска стратегија за нову владу

Нова влада треба да спроводи Медијску стратегију, на шта се обавезала.

Очекујемо од нове Владе Србије да доследно примени одредбе Медијске стратегије, нарочито одредбе о повлачењу државе из власништва у медијима и да дефинише своју улогу у медијском сектору, поручили су представници медијских удружења са дебате у оквиру Изборне ноћи Медија центра.

Председник Незавсиног удружења новинара Србије (НУНС) Вукашин Обрадовић је, као најважније, нагласио да држава дефинише своју улогу у медијском власништву и напоменуо да ће то бити прво што ће захтевати од нове власти.

"Ова држава мора јасно да дефинише начине финансирања јавног интереса, јер присуство државе значи и притисак на медије. Држава има обавезу према грађанима, али не може као до сада да, на јавном конкурсу на који конкуришу сви медији у Србији, одобри онолико, колико се издваја за Тањуг месечно", рекао је Обрадовић.

"Очекујемо од државе да примени одредбе Стратегије о приватизацији преосталих медија у државном власништву, а њих је између 65 и 70 у Србији, да престане са директним буџетским финансирањем медија и пређе на систем пројектног финансирања", изјавио је на панелу представник Асоцијације медија Зоран Секулић.

"Очекујемо и стриктну примену правила о контроли државне помоћи и заштиту конкуренције", додао је Секулић.

Према његовим речима, очекиује се и примена правила, која се односе на транспарентност и медијску концентрацију.

Представник Удружења новинара Србије (УНС) Петар Јеремић рекао је да очекивања УНС од нове владе зависи од тога ко ће је формирати.

Ако буде иста као до сада, нажалост, не очекујемо ништа, јер је досадашња влада показала да не жели да спроводи Медијску стратегију, рекао је он.

Захтеваћемо да Влада спроводи оно на шта се обавезала Медијском стратегијом, рекао је Јеремић и указао да је Влада, уместо да се повуче из медијског сектора, финансирала бескаматним кредитом државну агенцију Танјуг.

Председник Локал прес асоцијације Дејан Миладиновић је рекао да очекује да се са новом влашћу, коначно реши власништво над локалним медијима.

Он је предочио да 90 одсто општинских телевизија, добија средства из буџета и изразио очекивање да ће та локална медијска јавна предузећа бити приватизована.

Председник АНЕМ Саша Мирковић је истакао да медијска коалиција још нема званичне информације информације из Министарства културе да је почела израда закона о јавном информисању и закона о регионалним јавним сервисима, као и да тим поводом новинарска удружења нису контактирана.

Мирковић је изразио наду да са новом влашћу у Србији неће бити разлога за физичку заштиту новинара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси