Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Повереник: Иза независности суда крије се несавестан рад
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 05. 2012.

Аутор: М. Д. Извор: Политика

Повереник: Иза независности суда крије се несавестан рад

Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности оценио је да је саопштење Првог основног суда у Београду у коме се инсинуира његова одговорност за негативну медијску кампању против тог суда, неодговоран покушај да се пажња јавности скрене са необјашњивих чињеница из поступка у коме се тај суд огласио ненадлежним за извршење новчаних казна које је он, у складу са законом, изрекао Вишем суду у Београду

 

Он је упозорио да је недопустиво да било ко покушава да, иза принципа независности суда, крије било чији несавестан рад или нешто још горе.

Шабић је нагласио да је, не само право, него и законска обавеза повереника да обавештава јавност о свим проблемима у вези са остваривањем слободе приступа информација, а да је неспорно право медија да о томе пишу.

– Осим дисквалификација и инсинуација на рачун повереника и медија, за саопштење Првог основног суда карактеристично је да прећуткује низ битних фактичких и правних чињеница. Тако је на пример, за своје поступке понудио „правно објашњење” позивајући се на конкретан члан Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, а није поменуо релевантне одредбе других закона – рекао је Шабић.

У поменутом члану закона, поред осталог, објаснио је повереник, наводи се да су решења повереника обавезујућа, коначна и извршна.

– Административно извршење решења спроводи повереник принудом (принудном мером, односно новчаном казном), у складу са законом којим се уређује општи управни поступак – цитирао је Шабић законске одредбе, а потом додао:
– Шта ако онај коме је казна изречена не плати? Како се та казна извршава?

Одговор на то питање налази се у члановима 266. и 272. ЗУП-а (закона којим се уређује општи управни поступак и на основу кога повереник и изриче казне). У члану 266. јасно и недвосмислено стоји да се „извршење ради испуњења
новчаних обавеза спроводи судским путем”, а у члану 272. да „новчане казне изречене по том закону извршавају органи надлежни за извршење новчаних казна изречених за прекршаје”, што су, опет, како је предвиђено чланом 299. Закона о
прекршајима, судови – навео је повереник.




Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси