Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Решење убиства Славка Ћурувије чека и нову владу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 05. 2012.

Аутор: Ј. Лукач Извор: Данас

Решење убиства Славка Ћурувије чека и нову владу

Преговори са Европском унијом почеће од владавине права

 

Тест из владавине права који Београд мора да положи у преговорима о чланству у ЕУ, ако они буду уопште почели у догледно време, јесу и судски епилози неразрешених политичких убистава из деведесетих, наговестили су европски званичници, а најконкретније Јелко Кацин, известилац Европског парламента за Србију. Међутим, саговорници Данаса не верују да ће нова влада направити помак у том правцу.

- Нову владу ће чинити стари људи. А они су и досад имали толико времена на власти да нешто ураде, па не верујем да је могуће да се ту ишта још деси - каже за Данас адвокат Божо Прелевић.

Иако се ових дана у јавности спекулише о детаљима из истраге о убиству новинара Славка Ћурувије априла 1999, његов брат Јово такође не очекује да ће власт формирана после недавних избора, допринети судском разрешењу тог и других убистава.

- Када је Славко Ћурувија убијен, подсећам да је (Томислав) Николић био потпредседник владе, да је (Ивица) Дачић био гласноговорник Слободана Милошевића, а (Александар) Вучић министар информисања. Илузорно је да било шта очекујем кад су сви они били у власти државе која је убила мог брата, пошто је неспорно доказано да су га на дан убиства пратили припадници Државне безбедности - каже за Данас Јово Ћурувија.

Он додаје и да „само неразумни могу очекивати да ће човек који је јавно рекао да му није жао Ћурувије, учинити нешто да се убице казне“, алудирајући на својевремену Николићеву изјаву док је био у врху Српске радикалне странке.

„Конкретно, када се као прво отвори поглавље 23 о правосуђу и основним правима, представници Комисије ће питати своје колеге у Београду који су то конкретни случајеви (track records) на основу којих се види да се истинска владавина права успоставља у Србији. Уколико Београд не буде имао одговор на тако важна питања и очити пример државног тероризма, какво је било убиство Ћурувије, прогрес и затварање тог поглавља неће бити могући“, изјавио је Јелко Кацин недавно за Данас.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси