Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинар саслушан у полицији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 06. 2012.

Аутор: Бобан Каровић Извор: Данас

Новинар саслушан у полицији

Смењени директор поднео кривичну пријаву због текста „Европски просек или лош раствор“

 

Због текста „Европски просек или лош раствор“ (1.12.2012, Данас), у ком је указано на неправилности и злоупотребе на одељењу хемодијализе ЗЦ „Студеница“ у Краљеву, сада већ бивши директор те установе др Драган Арсић поднео је кривичну пријаву против новинара Данаса због ширења лажних вести.

Новинар (потписник ових редова) је пре десетак дана дао и изјаву у Полицијској управи Краљево. Подсетимо, у поменутом тексту изнети су подаци који показују да је на одељењу хемодијализе, током 2010. и прве половине 2011. године, повећан број умрлих пацијената, што се подударило са одлуком руководства ЗЦ да промени сетове за дијализу, као и да набавља јефтиније растворе, сумњивог квалитета, који су се током употребе кристализовали. Иначе, подаци о броју дијализираних и броју умрлих пацијената су добијени од стране краљевачког Завода за јавно здравље, а путем Закона о доступности информацијама од јавног значаја.

Тадашњи директор ЗЦ Драган Арсић није желео да коментарише наша сазнања, већ је на адресу редакције тада доставио листе са знатно другачијим подацима, те је број умрлих представио као „европски просек“. Тачније, да је у Европи смртност пацијената на хемодијализи 15,6 посто, а затим су наведени примери Немачке (16,3), Италије (13,8), Шпаније (15,3), Велике Британије (18,6), те Америке (21,7). Из достављених података о морталитету у тој краљевачкој здравственој установи види се да је укупан број смртних случајева током хемодијализе и перитонеалне дијализе био 16,7 посто (2008), затим 13,9 (2009), 17,05 (2010), те 16,5 (током 2011).

Међутим, према подацима до којих је дошао новинар Данаса, 2008. године на дијализи у ЗЦ „Студеница“ је било 127 пацијената, од тог броја умрло је њих четворо. Следеће 2009. године дијализирано је 132, а умрло је шесторо људи.

Међутим, 2010. године од 130 дијализираних, 22 пацијента су преминула, а исти тренд је настављен и у 2011. у којој је до 30. јуна од 105 пацијената умрло њих 11.

Након објављивања текста, руководство Завода за јавно здравље у Краљеву организовало је конференцију за новинаре на којој су добијени подаци представљени као грешка. На питање да ли је могуће разговарати са Владимиром Злокапом, који је потписао листу са подацима, др Александар Мацан, директор Завода, рекао је да то није могуће.

Поред две листе, с подацима који су објављени у тексту, у међувремену се појавила још једна листа о броју дијализираних и броју умрлих пацијената у ЗЦ „Студеница“, али ти подаци се битно разликују од података са претходне две.

Наиме, новинару Данаса је достављена листа Министарства здравља и према њиховим подацима у 2010. години дијализирано је 108 пацијената, а умрло њих 20. Поређења ради, на истој листу су и подаци из Новог Пазара, где су током 2010. дијализирана 52 пацијента, а умрло је петоро.

Исто тако, у међувремену смо имали увид и у извештај Министарства здравља из јуна 2011. године, у ком се констатује да на одељењу краљевачке хемодијализе „набавку материјала од краја 2009. године врши Здравствени центар самостално,
након ‘централних’ тендера које је спроводио Републички завод за здравствено осигурање, а ЗЦ потписивао уговор (по изјави директора, такви тендери су често поништавани и понављани, а дуго трајање је угрожавало снабдевање, ради чега установа, од краја 2009. сама спроводи поступак јавне набавке и по већем броју партија тендера постиже знатно повољнију цену од оне из ‘централног’)“.

Међутим, упућени тврде да образложење директора дато Министарству није тачно.

- Тврдња да су такви тендери често поништавани и понављани, па би дуго трајање угрожавало снабдевање дијализе материјалом, нема утемељење у истини. Јер, све и да се тако нешто десило, материјал би се преко РЗЗО и даље
испоручивао установи по добављачу који је прошао на претходном тендеру, а све док се проблем не реши. Тако да није могло да се догоди да дијализа остане без материјала - тврди наш извор.

Но, у поменутом извештају Министарства даље се наводи да је у периоду од јула до септембра 2010. године долазило до чешћих застоја у раду апарата за дијализу, који су захтевали мењање филтера за високопречишћену воду на
апаратима Фресениус који су, по стандарду, трајали месец дана или 100 дијализа, а у то време су мењани након две до десет дијализа (вредност једног филтера је око 25.000 динара). 

„Извршеном анализом у установи утврђено је да је разлог томе концентровани раствор бикарбоната, произвођача Спектар, добављача Велефарм, који се није у потпуности растварао у води, па су заостали ‘кристали’ доводили до запушавања филтера“, каже се у извештају Министарства здравља. Овде ваља напоменути да дијализа престаје када се филтер, због кристализације, запуши, а пацијент је, притом, све време прикључен на апарат.

И пацијенткиња Ленка Вујовић, која се дијализира пуних 14 година, потврдила је тада за наш лист да се никада није лошије осећала као након промене раствора и апарата. Она је о свим дешавањима писмом упозорила Министарство здравља и УБПОК. Оно што је посебно забрињавајуће јесте тврдња Вујовићеве да се неколико пута за дијализу користила течност којој је истекао рок употребе или, пак, она течност на којој је преко једне етикете прелепљена друга етикета.

„Ми смо хронични болесници и једино нам је преостало да се јавимо Вама за помоћ. Ми то не бисмо урадили да се не осећамо животно угроженим, што потврђује велики број смртних исхода непосредно по дијализи у задњих месец дана. У
опремљеним сетовима при искључењу заостаје крв, што утиче на нашу крвну слику. Стерилизација је јако лоша или је нема, на шта указује и компјутерски програм који блокира почетак дијализе због непотпуне стерилизације“, навела је
својевремено Вујовићева у писму министру здравља.

Приликом истраживања за потребе претходног текста покушали смо да дођемо до др Ружице Гордић, бивше начелнице одељења хемодијализе, која је и смењена након што је указала на неправилности у раду тог одељења, али она није желела да говори за медије. Ипак, сада смо дошли до њене изјаве коју је дала Комисији за унутрашњу проверу квалитета стручног рада. Ту се, наиме, види да је, након објављивања података, покушано да се утврди ко је са одељења хемодијализе дао податке, па тако др Гордић, у поменутој изјави, каже да је небитно питање ко је дао податке, јер ко год да се тог тренутка нашао на радном месту на Одељењу, био је дужан да да тражене податке.

„Право и круцијално питање овде, а од кога ви бежите и вршите замену теза, јесте: због чега је у 2010. години и првој половини 2011. године умрло толико пацијената?“, навела је Гордићева.

Желео још један мандат

Арсић је на челу ЗЦ „Студеница“ провео пуних 11 година, све док га у јануару ове године није сменио министар здравља Зоран Станковић. Међутим, након тога Арсић се још једном кандидовао за место директора, али га Управни одбор није
предложио за ту функцију. Иначе, он је, сматрајући да није било разлога за његову смену, тужио министра Станковића.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси