Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Знање на поклон за 3,4 милиона динара!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 06. 2012.

Аутор: М. Дакић - И. Кљајић Извор: Aло!

Умотворине Захарија Трнавчевића завршиле у магацину

Знање на поклон за 3,4 милиона динара!

Захарије Трнавчевић, тренутно председавајући Скупштином и претендент на функцију министра пољопривреде, добро је уновчио своје познавање аграра и водитељски таленат!

 

Како „Ало!“ сазнаје, Трнавчевић је успео да „ували“ своје ДВД-је и приручнике за самопомоћ у пољопривреди Националној служби за запошљавање, која је тај посао платила 3,4 милиона динара. Уместо да се мултимедијални пакети поделе незапосленима, они и даље труле у магацинима НСЗ-а, открива наш извор из ове институције.

Уговор о испоруци дискова и брошура о гајењу боровница и риба, чији је аутор, али и главни јунак сам Трнавчевић, склопљен је у октобру 2009, у време док је Трнавчевић на Телевизији Б92 водио емисију „Знање на поклон“ и био саветник тадашњег министра пољопривреде Саше Драгина. Према одредбама уговора у које је „Ало!“ имао увид, Трнавчевићеве умотворине у електронској форми требало је да добије око 1.000 незапослених не би ли се преквалификовали, па уз његове савете зарадили на свињама, житу, пужевима или боровницама. Простом рачуницом испада да је „благо“ најстаријег активног српског новинара плаћено невероватних 30 евра по примерку.

- Уговор је склопљен на годину и по дана, али дискови и брошуре до данас нису подељени. Трнавчевић је био врло упоран, готово је опседао директора Националне службе за запошљавање уговарајући овај посао - открива наш извор из поменуте буџетске установе.

Занимљиво је да је Захарије Трнавчевић до априла 2011. године био запослен и као саветник министра Саше Драгина, али га после реконструкције владе нови министар пољопривреде Душан Петровић није задржао у овом ресору.

- Трнавчевић је био и члан колегијума министра Драгина, али га је он у једном тренутку одатле удаљио. Ипак, Трнавчевић је наставио да прима апанажу, која је износила и до 80.000 динара за поједине услуге, а да буквално не крочи у министарство. Када смо га за то питали, одговор је био да посао „завршава преко телефона“ - додаје наш извор.

С друге стране, председник странке Богата Србија, који је напустио ДС 2010. године, а пред ове изборе се прикључио „Преокрету“, каже за „Ало!“ да је за НСЗ одшампано 1.500 дискова, али да се не сећа колики је хонорар за то добио. На питање да ли му је саветничка функција у министарству помогла да добије посао вредан 3,4 милиона динара од државне фирме, Трнавчевић каже:

- Посао сам склопио искључиво у својству аутора емисије „Знање на поклон“. Било је око 1.500 дискова, знам да су испоручени Националној служби за запошљавање, али искрено - не знам где су они завршили. Јесам добио део хонорара, али се, право да вам кажем, не сећам износа.

НСЗ: Чекамо јули!

У Националној служби за запошљавање кажу да ће мултимедијални пакети који су плаћени и набављени пре три године почети да се дистрибуирају у јулу ове године.

- Мултимедијални пакет је наравно у поседу НСЗ-а и дели се незапосленима који кроз индивидулане планове запошљавања својим саветницима искажу потребу за оваквим видом едукације. С обзиром на то да су у складу са програмом рада у току припреме за почетак обука за тржиште рада и да ће највећи број обука почети до јула, дистрибуција мултимедијалних пакета за самоучење ће пратити ову динамику - наводи се у одговору НСЗ-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси