Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Чиме се „Блиц“ замерио Тадићу и Николићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 06. 2012.

Аутор: Тамара Спаић Извор: Блиц

Покушај политичара да дисциплинују независне медије

Чиме се „Блиц“ замерио Тадићу и Николићу

Шта је заједничко бившем и садашњем председнику Србије? Однос према “Блицу”. Ни један ни други неће да одговарају на питања наших новинара, деле новине на подобне и неподобне и неодољиво подсећају на деведесете, када су, током Милошевићевог режима, председници, премијери и друга партијска браћа били љути и недоступни за “Блиц”.

 

Колико су се овдашњи политичари удаљили од реалности можда најбоље сведочи чињеница да више и не крију да су увређени због писања медија, да им се не свиђају питања новинара, бирају са ким ће да разговарају и о чему. Борис
Тадић, премијер у најави, не жели више да одговара на питања “Блица”.

“Блиц” ми је последње четири године ломио ноге - рекао је Тадић новинарима “Блица” на пријему поводом инаугурације председника. Председник Србије Томислав Николић већ дуже време одбија да одговара на питања “Блица” и најављује да ће наставити праксу поделе на прихватљиве и неприхватљиве новинаре. Тим поделама некада се истицала Николићева бивша СРС.

Са “Блицом” ћу да сарађујем само колико морам као председник свих грађана - рекао је Николић, оптуживши нас да објављујемо лажи о њему.

Оптужбе ће очигледно доказивати на суду јер нас је тужио, уз захтев за казну од 200 милиона динара, по угледу на оне којима су гашени медији у време кад је Александар Вучић био министар информисања.

Проблем је што у његовој реченици постоји очигледна назнака да и он, као и његов претходник Борис Тадић, има омиљене медије, питања на која не одговара, новинаре које бира и уреднике које не жели да види.

"ОСВОЈИЛИ ВЛАСТ"

У чему је парадигма сличности једног бившег и једног садашњег председника државе? У томе што сматрају да су “освојили власт” и да могу да је користе у свом интересу, а не да би били одговорни грађанима и медијима. О степену бахатости сведоче подаци Родољуба Шабића, повереника за информације од јавног значаја, који каже да је код њега тренутно 2.000 предмета, а месечно пристиже око 400 нових захтева за заштиту права зајамчених Уставом и законима, највише
због ускраћивања информација о различитим облицима располагања јавним новцем и јавним добрима.

Зашто је увређен Томислав Николић? Јер смо питали ко је финансирао изборну кампању њега и његове странке, ко је платио долазак прескупог лобисте из Њујорка Рудолфа Ђулијанија, јер смо тврдили да није могуће да је стигао да
студира и одбрани мастер у време док је интензивно правио нову странку, учествовао на митинзима и штрајковао глађу и жеђу и јавно питали да ли је то морално.

Љут је Николић јер смо подсећали на све што је до пре три године радио и говорио, да је Ђинђићу предвиђао смрт “реците му да је и Тито имао проблем са ногом”, да је јавно изрекао монструозну реченицу да му није жао што је убијен Славко Ћурувија... Тврди да је то прошлост, а правећи нови кабинет и окружујући се људима чије биографије представљају суштину неморалне историје деведесетих, сам Николић од те прошлости прави и своју будућност.

БОЛНА ПИТАЊА

Зашто је увређен Борис Тадић? Да ли се љути што смо постављали питања ко су финансијери његове странке и што упорно тражимо департизацију државе? Или зато што смо претходне четири године критиковали његову недоследну политику према Косову и ЕУ, а пре свега начин на који је водио Владу, узурпирајући Уставом одвојене функције председника и премијера.

Зато што смо постављали питања зашто нас је та Влада задужила више него све владе у последњих двадесет година, зато што смо писали да његов премијер намерава да укине сваку контролу над јавним набавкама током предизборне кампање, да Европска комисија тражи да се судски непристрасно заврше афере са 24 приватизације... Бивши председник Србије сматра да има право да буде увређен на питања о одговорности за све што није испунио, а обећао је и добио подршку за то.

Што је више болних питања, то је мање одговорних. По угледу на своје лидере и председнике и већина других усваја праксу да “бришу” мрска питања, “дописују” пожељна, траже да се објављена слика замени лепшом, одређују теме, прете новинарима отказом тамо где имају власништво, прете повлачењем реклама, подмићују понудом пословних аранжмана...

Успостављен је болестан систем у коме су новинари ту да опишу мудрост и наводне добре намере званичника, а не да критикују оно што су лоше урадили и питају зашто и докле, систем у коме се брише одговорност на јавној функцији.

“Блиц” ће наставити и да пита и да критикује на исти начин као и до сада, све док тај систем постоји.

Питања која је поставио “Блиц”

што смо питали Тадића:
ко су финансијери његове странке,
зашто није спроведена департизација државних институција, зато је политика
према Косову била недоследна, да ли је узурпирао Уставом одвојене функције
председника и премијера, да ли су истражене 24 спорне приватизације, на шта су
упозорили из Европе

шта смо питали Николића:
како је финансирао изборну кампању њега и његове странке
ко је платио долазак прескупог лобисте Рудолфа Ђулијанија из Њујорка
како је могао да полаже испите док је правио странку и учествовао на митинзима
да ли се каје због изјава око Зорана Ђинђића, Славка Ћурувије


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси