Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вучић: Слобода штампе је приоритет
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 06. 2012.

Аутор: Б. Билбија Извор: Политика

Вучић: Слобода штампе је приоритет

УНС и НУНС различито реагују на најаву лидера СНС-а да ће бити укинут рестриктивни Закон о јавном информисању

 

После јучерашње изјаве в. д. председника Српске напредне странке Александра Вучића да ће укидање рестриктивног Закона о информисању бити један од приоритета његове странке у новој влади, медијска удружења различито су реаговала на његове најаве.

Сам лидер СНС-а за „Политику” каже да су медијске слободе у Србији једна од кључних ствари на којима ће инсистирати.

– За нас је битно да постоји слобода штампе. То је један од пет наших приоритета, од којих нећемо одустати. Они подразумевају добијање датума за отпочињање преговора са ЕУ, борбу против корупције, решавање буџетских проблема на приходној и на расходној страни, затим спровођење принципа правне државе, односно гарантовање права националних мањина и слободе штампе у Србији, као и напредак пољопривреде – каже Вучић, не желећи да наводи детаље и рокове до када ће медијски закон бити промењен.

Потпредседница Независног удружења новинара Србије Јелка Јовановић за наш лист потврђује да Закон о јавном информисању треба да се мења, што је и предвиђено медијском стратегијом.

– То треба да се деси у наредних неколико месеци. Наравно да удружења имају примедбе на постојећи закон и НУНС има предлоге шта и како треба да буде регулисано – објашњава Јовановићева, али додаје да је „неозбиљно давати такве изјаве као што је укидање закона, зато што медијска регулатива мора да постоји”.

– Што се тиче Вучића и наших искустава са његовим законом о информисању, не радују нас најаве да ће се на било који начин тиме бавити. Иначе, не можемо говорити о рестриктивним одредбама овог закона, јер оне нису на снази, пошто су
све оборене на Уставном суду. Треба побољшати медијску регулативу, и то треба да се ради на експертском, а не на политичком нивоу. Очекујемо да ускоро започне и јавна расправа о тим законским предлозима, који су предвиђени медијском стратегијом – каже потпредседница НУНС-а.

За разлику од ње, потпредседник Удружења новинара Србије Петар Јеремић каже нам да је охрабрен изјавом лидера СНС-а и очекује да ће Народна скупштина спорни закон убрзо да стави ван снаге.

– Поздрављамо Вучићеву најаву, за нас је то велико охрабрење. Били смо пријатно изненађени што СНС није ни гласао за неуставне измене Закона о јавном информисању пре три године. Верујемо да ће парламент укинути постојећи медијски закон, који има много недостатака. Оно што тражимо, и као УНС и као медијска коалиција, јесте да нова влада почне са спровођењем акционог плана из Медијске стратегије и изменом и осталих закона који су предвиђени тим планом.

Наш захтев је да, за разлику од бивше владе, ова влада приликом израде закона консултује новинарска и медијска удружења. Имајући у виду да се СНС супротставио усвајању драконског закона из 2009, то нам улива наду да ће се стање у нашој професији побољшати – напомиње Јеремић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси