Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Владимир Вукчевић: Одговор Љиљани Смајловић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 07. 2012.

Извор: Нови стандард

Владимир Вукчевић: Одговор Љиљани Смајловић

Очекујемо у времену постизборне политичке транзиције даље нападе, поготово поводом актуелних предмета и поготово од госпође Смајловић

 

Поштовани,

Обраћамо вам се поводом текста Љиљане Смајловић „Опасна процедура или ко сте ви, господине Вукчевићу?!“, објављеном на вашим интернет порталима (http://www.nezavisne.com/komentari/) и (http://www.standard.rs/ljiljana-smajlovic-opasna-procedura-ili-ko-ste-vi-gospodine-vukcevicu.html) 28. јуна 2012. године.

У наведеном тексту/колумни за бањалучке „Независне новине“, ауторка Љиљана Смајловић износи читав низ опасних и очигледно злонамерних теза и неистина на рачун рада Тужилаштва за ратне злочине.

Између осталих, наводи да Тужилаштво „српским новинарима суди путем медија“.

Тужилаштво за ратне злочине никоме не суди, Тужилаштво тужи. Суд суди. Тужилаштво, на основу Закона, кривично гони/оптужује због тога што у овом конкретном случају постоји основ сумње да је извршено кривично дело из члана 145, став 4 КЗЈ против НН извршиоца. Подсетио бих вас да је кривичну пријаву у овом предмету Тужилаштву поднело Независно удружење новинара Србије. Ради се дакле о иницијативи новинара, а Предмет смо завели под бројем КТРН 30/09.

Ауторка, даље, наводи да је „тужилаштво, на дан изборне ћутње хапсило и у затвору данима држало Албанце са Југа Србије“ поводом чега морамо да вам скренемо пажњу да тужилаштво не ради хапшења већ да тај посао ради полиција. Албанци који су били лишени слободе у овом предмету су истог дана били спроведени у просторије Тужилаштва под кривичном пријавом да су починили ратни злочин, а потом су пуштени јер су се позвали на Закон о амнестији. Претходно су у Тужилаштву за ратне злочине, у складу са Законом о кривичном поступку, саслушани, а Судија за претходни поступак им је одредио притвор. Одмах по њиховом саслушању од надлежних органа је затражена документација везана за њихову анестију и одмах по добијању исте, ова лица су пуштена на слободу.

У наставку текста ауторка се осврће на наводну некомпетентност тужилаштва када су у питању „злочини над Србима“, због чега морамо да Вас подсетимо да Тужилаштво за ратне злочине не спроводи кривични прогон на основу националне припадности већ на основу раположивих доказа и да се приликом кривичног прогона национална припадност починиоца или жртве не узима као критеријум. Ово тужилаштво не заборавља ниједну невину жртву рата без обзира не њену националну, расну или верску припадност и увек када постоје докази да је одређено лице починило дело из наше надлежности оно ће бити кривично гоњено.

Очекујемо у овом времену постизборне политичке транзиције даље нападе, поготово поводом актуелних предмета („Медији“, „Јатаци“) и поготово од госпође Смајловић која заступа Удружење новинара Србије и која се сада сећа „случаја Пурда“. Управо предмети које наводите сведоче да ауторка нема утврђен критеријум звог чега напада Тужилаштво за ратне злочине.

Ја се, као тужилац, не бих усудио да анализирам рад Љиље Смајловић као новинара док она анализира мој рад као тужиоца.

Тужилац за ратне злочине
Владимир Вукчевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси