Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преминуо аутор "Енциклопедије Новог Сада" Душан Попов
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 07. 2012.

Аутор: Н. Н. Извор: www.021.rs

Преминуо аутор "Енциклопедије Новог Сада" Душан Попов

У Новом Саду данас је преминуо новинар, публициста и историчар Душан Попов, добитник Фебруарске награде Новог Сада за 2012. годину.


Попов је рођен у Мокрину, школовао се у Новом Саду, а докторирао на Филозофском факултету у Београду. Новинарством је почео да се бави 1945. године у листовима "Слободна Војводина" (данашњи Дневник) и "Глас омладине". У листу "Дневник" прешао је пут од млађег сарадника до заменика главног уредника.

Као млад новинар постављен је за главног уредника културне институције Трибина младих. Године 1972. био је први главни уредник тек основане Телевизије Нови Сад. Дуго година био је члан управног и извршног одбора Матице српске, а у три мандата и њен секретар. У Стеријином позорју је био први генерални секретар.

Највише градско признање, Фебруарска награда Новог Сада, Попову је припала јер је свој животни и радни век посветио изучавању историјске грађе и новосадске културе. Аутор је "Енциклопедије Новог Сада", дела које се састоји од 30 томова, а чланови ресорне градске комисије су образложили да је, захваљујући Попову, Нови Сад један од ретких градова који имају своју енциклопедију.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси