Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Хитно обезбедити заштиту новинарима који извештавају о темама од друштвене важности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 11. 2021.

Аутор: НУНС Извор: НУНС

Хитно обезбедити заштиту новинарима који извештавају о темама од друштвене важности

Међусекторска радна група за слободу изражавања и медија Националног конвента о Европској унији захтева од надлежних институција Републике Србије да хитно обезбеде простор у којем ће новинари и новинарке на безбедан начин обављати свој посао, нарочито на локацијама и у време важних друштвених догађаја, као што су јавна окупљања

У претходном периоду, новинарка екипа телевизије Н1 била је изложена вишеструким ометањима и вређањем од стране припадника десничарских организација. Током протеста активиста и активисткиња одржаног 10. новембра 2021. године, организованих поводом привођења активисткиња Аиде Ћоровић и Јелене Јаћимовић, репортер Н1 Филип Лукић је ометан у раду од стране припадника десничарске организације Народне патроле, а полиција која се налазила у непосредној близини догађаја није реаговала. Већ сутрадан, 11. новембра 2021. године, новинари Н1 поново су били изложени претњама приликом извештавања са места на коме је лоциран мурал, приликом чега им је од стране непознатих лица који су “чували” мурал прећено да престану да снимају. Неколико чланова Народних патрола су 13. новембра 2021. године одржали конференцију за штампу испред седишта телевизије Н1, где су потврдили да ометају репортере ове телевизије “јер их пљују, али нико их не зове као другу страну”.

Адекватна реакција државе изостала је и у погледу заштите новинара који су извештавали о условима у којима раде вијатнамски радници у фабрици Линглонг у Зрењанину. Непознати мушкарац, за кога се претпоставља да је запослен у фабрици, је аутомобилом блокирао возило екипе Н1, застрашивао их и фотографисао, у намери да их омете да извештавају. Такође, Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) је упозорило јавност да је новинарка Војвођанског истраживачко-аналитичког центра (ВОИЦЕ) Ивана Гордић изложена претњама и кампањи мржње због тога што је прва писала о нехуманим условима рада у овој фабрици, а у извештавању са лица места је претходно покушало да је спречи исто лице.

О небезбедном окружењу за рад новинара и новинарки у Србији, с обзиром на актуелна дешавања, упозоравају и Репортери без граница. Коментаришући ометање новинара Н1 приликом извештавања код мурала Ратку Младићу, из ове организације су оценили да полиција новинарима није пружила довољну заштиту, и да ниво медијских слобода у Србији, који је један од критеријума напредовања наше земље ка чланству у Европској унији, није у складу са европским стандардима.

Напади којима смо сведочили у претходном периоду и изостанак реакције надлежних институција су још једном показали да је посвећеност српских власти заштити новинара и новинарки у обављању свог посла искључиво декларативна. Међусекторска радна група за слободу изражавања и медија још једном упозорава да држава Србија, као демократска држава и држава која претендује на чланство у Европској унији, има обавезу да обезбеди слободан проток информација тиме што ће осигурати новинарима да безбедно и неометано извештавају о друштвеним дешавањима, и да обезбеди подстицајно окружење за уживање слободе изражавања.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси