Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нови напад на медије: Забрањен најстарији лист у Белорусији, као екстремистички
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 11. 2021.

Аутор: Бета Извор: Н1

Нови напад на медије: Забрањен најстарији лист у Белорусији, као екстремистички

Најстарији белоруски лист Наша нива забрањен је данас, на 115. годишњицу излажења, у најновијем потезу власти Белорусије ка сузбијању независних медија

Окружни суд у Минску забранио је лист Наша нива као екстремистички, а деловао је на захтев министарства информисања.

Према тој одлуци, свако ко објави или пренесе садржаје листа Наша нива може да добије затворску казну до седам година.

Белоруске власти блокирале су тај онлајн лист у јулу и ухапсиле главног уредника Јахора Мациновича и новинара Андреја Скурка који су и даље у притвору.

Укупно је 29 белоруских новинара у притвору где или служе казне или чекају суђење.

Већина других новинара тог листа напустило је земљу и наставља да објављује преко интернета, мењајући домен да би избегли блокирање.

„Власти настављају да уништавају белоруске независне медије називајући све екстермистима“, рекао је Андреј Бастунец, шеф Белоруског удружења новинара.

„Ситуација у Белорусији гора је него на Куби или у Ирану и приближава се стандардима Северне Кореје“, додао је он.

Он је рекао да се лист Наша нива нашироко помиње у школским уџбеницима као део националног наслеђа, и да није одмах јасно како ће белоруске власти поступити сада после ове забране.

Лукашенкова власт је почела оштар обрачун с противницима после председничких избора у августу 2020. године, када су широм земље избили масовни антивладини протести. Демонстранти су се побунили због званичних резултата избора, према којима је Лукашенко убедљиво победио и стекао право на шести мандат.

Наша нива је опширно извештавала са тих масовних антивладиних протеста.

Због учешћа на вишемесечним демонстрацијама ухапшено је више од 35.000 људи, од којих је полиција хиљаде брутално претукла. На мети власти били су и новинари који су извештавали с протеста.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

25.11.

2021.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 18:00

Невидљиви човек

Најстарији дневни лист у Србији није забрањен, али изгледа да су забрањени његови акционари. Запослени у "Политици А.Д." уплаћивали су добре паре купујући акције и пре и после "демократских промена" 5. октобра 2000, али то данас нико и не помиње. Држава ћути, менаџмент се не оглашава, мали акционари полако одумиру. Требало би питати власника компаније, али како разговарати са невидљивим човеком?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси