Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Протестовале хиљаде грађана, режимски медији видели само 200
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 12. 2021.

Аутор: Снежана Чонградин Извор: Данас

Протестовале хиљаде грађана, режимски медији видели само 200

• Грађани незадовољни због закона о експропријацији и референдуму нису насели на провокације власти • Полиција широм Србије упозоравала новинаре и активисте да је забрањено непријављено окупљање, али није желела да обезбеђује протесте • Власт оптужује демонстранте да су добили по 100 евра да протестују • Групе батинаша нападале грађане у Новом Саду нападнут новинар ФоНета Давор Лукач

Објективно и благовремено извештавање је обавеза пружалаца медијских услуга. У вези са актуелним протестима, пристрасност и манипулативни приступ телевизија са националном покривеношћу диже тензију, заоштрава евидентну политичку кризу и продубљује већ постојећу подељеност у друштву. Тако нешто смо већ доживљавали деведесетих година и знамо како се прича завршила, коментарише за Данас Јудита Поповић, чланица Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), начин на који медији са националном фреквенцијом извештавају са протеста и блокаде путева протекле две суботе. 

Према речима Слободана Ћирића, потпредседника Удружења новинара Србије (УНС), у одговору на то питање умесно је цитирати народну изреку: „Не пада снег да покрије брег, већ да свака зверка покаже свој траг.“ Како, додаје, и „трагови“ које су медији са националном фреквендјом оставили током суботњих протеста јасно и у складу са очекивањима осликали су овај део српске медијске сцене. 

Слободан Цвејић, професор Филозофског факултета у Београду и бивши члан РЕМ-а, каже за наш лист да, иако није пратио извештавање о суботњим протестима свих медија са националном фреквенцијом, видео је неколико фрагмената целодневне кампање на телевизији Пинк. Довољан му је, напомиње он, и један фрагмент да закључи да је извештавање толико необјективно да заслужује хитну реакцију регулаторног тела у смислу изрицања мере забране емитовања због необјективног обавештавања јавности и подстицања на сукобе. 

Медији са националном фреквенцијом, као и већина медија под контролом режима, током суботњих протеста, али и данима раније, емитовали су искривљену слику и лажне вести у вези са најавом али и тренуцима у којима су се демонстрације одвијале. 

- Уместо да се фаворизују јавне расправе о спорним законима, заштити животне средине и других спорних или политизованих тема, грађани су изложени вербалном насиљу и хушкачком приступу у програмским садржајима веома гледаних телевизија, што се коси са основним начелима позитивних прописа у медијској сфери, док надлежни регулатор окреће главу - истиче за наш лист Јудита Поповић, чланица РЕМ. 

Слободан Ћирић напомиње да су новинари професионалци уживо са терена извештавали о свему што се стварно дешавало током блокаде путева, не штедећи, како каже, никога и не повлађујући било коме... 

- На другој страни, они који новинарску професију схватају као друштвено политички задатак снимали су оно што им је ишло у прилог, постављали питања оним људима за које су знали да ће им одговори бити „па линији“ и у програм емитовали слику која је пожељна, а не стварна. Све у свему, највише је страдао несрећни гледалац, ако је имао снаге да све то погледа. Морао је бити слуђен, питајући се да ли су ти извештаји различитих медија стизали са истих догађаја. Али, то је, нажалост, наша медијска реалност - закључује наш саговорник. 

Слободан Цвејић подсећа да је телевизија Пинк извештавала да је реч о 200 људи који су зауставили саобраћај и малтретирали хиљаде других грађана. 

- Снимци на којима се види да је на протестима било много више од 200 људи су обишли цео свет, грађани Србије су слали снимке телевизијског емитовања у великим gевропским и светским градовима, а највећи проблем за подлу кампању клијентелистичке медијске машинерије је то што је Новак Ђоковић поделио на свом Твитер налогу фотографију на којој је 200 х X људи. Мој утисак је да се ова плејада квазиновинара и надрисаветника затворила у своју стаклену кулу и лансирала се светлосну годину далеко од стварности у Србији. Нажалост, изгледа да они сада и сами верују у лажи које смишљају и шире по Србији. Ако је тако, онда смо сви у озбиљном проблему јер они неодговорно располажу јавним ресурсом који им је дат на коришћење, а то је национална фреквенција, закључује Слободан Цвејић. 

Коментари (1)

Остави коментар
уто

07.12.

2021.

anonymous [нерегистровани] у 11:41

novimar

Da je UNS i NUNS radio svoj posao znalo bi se ko je novinar i ko može da se bavi tom profesiom, a onda bi moglo da se priča i o izveštavanju.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси