Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Крагујевачке новине – Од отказа „газдама“ до 600. броја
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2022.

Извор: Глас Шумадије

Крагујевачке новине – Од отказа „газдама“ до 600. броја

У четвртак је изашао 600. број Крагујевачких новина. У тексту објављеном на насловној страни уредник Мирослав Јовановић подсећа кроз шта је све редакција прошла од 2009. године, када је објављен први број:

Није јубиларни, али пошто је број 600 „на округло“ ’ајде да га бар забележимо, што би се у народу рекло – да га поменемо. Пред вама је 600-то издање ових новина. Преживело се и преживљава се.

Није баш примерено, а ни професионално, писати о себи, јер онда се увек рескира да се упадне у замку субјективности. Ово је покушај да прича буде објективна. 

Био је 14. мај 2009. када је на киоске стигао први број са званичним именом недељне новине „Крагујевачке”. Написала га је и уредила екипа која је до тада подужи низ година, правила крагујевачку „Светлост”, која је 2007. приватизована, а била је у статусу друштвеног, не једног (државног) предузећа. Већински власници постали су двојица политичара и један предузетник – сви Крагујевчани.

Онда се десио преседан међу свим медијима у Србији који су приватизовани. Цела редакција, сви „произвођачи” листа „Светлост”, написали су и потписали отказе новим газдама, другим речима – својом вољом су раскинули радни однос. Свуда је било другачије – власници су отпуштали запослене. Разлог за овај колективни чин, сечење греде на којој је седело двадесетак људи било је уверење да „Светлост”, поред нас живих, почиње да умире – радило се, а пара је било све мање. Газде су знале зашто је то тако.

Тада је група одметника загризла велики професионални и егзистенцијални ризик. Једногласно су решили да покрену нове новине, а имали су само једну шерпицу и тигањ, како су говориле породице када су почињале да се куће ни од чега.

Није нескромно рећи да су првих неколико година „Крагујевачке” биле квалитетне градске новине, захваљујући пре свега чињеници да их је правила од раније добро скоцкана и уиграна екипа која је током дужег периода стварана у „Светлости”. Тада су у редакцију ушли и неки млађи новинари, који су осим талента и озбиљног рада, имали од кога да уче и пеку журналистички занат.

Међутим, време је чинило своје. А чинио је своје и овај неспорно стресан посао. Редакција је почела да се осипа, што одласком у пензију чланова „старе гарде”, што, нажалост, прераним смртима неких колега. Вреди их овог дана поменути.

У редовну пензију отишла је ударна новинарска тројка – Маргита Цветковић, Анкица Весић и Слободан Цупарић, који се прошле године упокојио. На „онај свет” преселили су се и новинар Милутин Ђевић, графички дизајнер, карикатиуриста и илустратор Александар Димитријевић – Аца Крња, фоторепортер Раде Миливојевић. Недавно је преминуо и графички дизајнер Александар Ђоковић. 

Редакција је потом додатно кадровски утањила када је 2014. почело такозвано пројектно финансирање медија буџетским новцем. Иако је оно дефинисано као законска обавеза локалних самоуправа, град Крагујевац шест година заредом није расписивао конкурс за овај начин финансирања, а нема трика да једне локалне новине могу да живе само од сопствених прихода, без потпоре из јавних финансија.

Све паре које су новине зарађивале покривале су трошкове штампе и обавезе према држави. За плате није претицало ништа, а пошто новинарство није литерарна секција, већ посао од кога ваља живети, петоро новинара било је принуђено да оде – где може да се заради бар нека цркавица.

Наравно да на места свих који више нису били у „Крагујевачким” нису могле да се обезбеде замене, јер и њихов рад треба платити.

И, тако, кад останете без два основна ресурса – људи и новца – из нужде је недељник прешао на двонедељно излажење, са оскуднијим садржајем и нижим квалитетом текстова. Новине су у стању – тек да постоје, с неизвесном прогнозом докле то може да траје.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси