Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Плишане меде дошле главе белоруском новинару
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 07. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: Бета

Плишане меде дошле главе белоруском новинару

МИНСК - Белоруска полиција ухапсила је новинара који је објавио извештај о кампањи у којој су из једне шведске летелице на белоруску територију избачене десетине плишаних меда са падобранчићима и порукама подршке борби за слободу говора у Белорусији.

Како преносе светски медији, уредник и оснивач веб сајта Белоруске новинске фотографије, Антон Сурјапин притворен је 13. јула и морао је да проведе 72 сата у затвору, док је полиција радила на утврђивању његове повезаности са кампањом.

Сурјапин тврди да је фотографију о догађају добио од извора којег не жели да открије и који живи изван главног белоруског града Минска.

Он је, такође, уз фотографију објавио и кратак извештај тог извора, који је навео да је шетао улицом у белоруској престоници, када је видео мали авион како избацује медведиће.

Белоруске власти су најпре објавиле да је цео догађај био обмана и да се никад није ни десио.

Тврдиле су да су слике објављене на интернету "визуелна фалсификација".

Радио Слободна Европа преноси да је шведска фирма за односе са јавношћу Студио тотал, према својим речима, избацила 1.000 плишаних меда из авиона који је илегално ушао у белоруски ваздушни простор.

Та компанија је на Јутјубу објавила немонтирани снимак лета како би доказала да је спровела акције у знак подршке слободи говора у Белорусији.

Један швајцарски лист, како преноси Слободна Европа, цитирао је продемократског активисту из Минска који је рекао да "евро-глупаци" треба да оставе на миру Белорусе и да "престану да потпомажу све врсте активности кловнова из Шведске и Белорусије".

Кооснивач Студија тотал Пер Кромвел изразио је наду да ће се о акцији његове фирме ускоро отворено говорити у белоруским државним медијима.

Литвански званичници потврдили су да је њихов ваздушни простор повређен 4. јула, не прецизирајући да ли се ради о авиону Студио тотала.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси