Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Отказ за новинара ромске редакције РТВ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 01. 2022.

Аутор: Александар Бугарин Извор: VOICE

Отказ за новинара ромске редакције РТВ-а

Управа РТВ-а отпуштањем образованих Рома показује да нема интересе да помогне ромској заједници?

Једна од многобројних прича новинара који су – након што су мењали одсутне колеге – изненада добили отказ јесте прича Жељка Калдараша, сада већ бившег новинара редакције РТВ-а на ромском језику. То је, како тврде из Синдиката Независност на покрајинском јавном медијском сервису, и прича о непотизму. Као и о парадоксу: да у матичној редакцији нема интереса да се помогне ромској заједници.

Након завршених студија на новосадском Правном факултету, Калдараш долази у редакцију програма на ромском језику, у којој у почетку ради волонтерски, након чега добија уговор о раду на две године. По истеку овог уговора, као и велики број радника РТВ-а, прелази на запослење преко агенције. У међувремену прихвата понуду да пређе на уговор колегинице која је узела неплаћено одсуство са посла, па се ненајављено вратила.

Жељко Калдараш каже за VOICE да ни у једном моменту није био обавештен да се колегиница враћа на посао, нити су га колеге обавестиле шта му се спрема, све до позива од стране служби РТВ-а да дође да потпише споразум о раскиду сарадње.

Одговорни уредник редакције програма на ромском језику Петар Николић, који је на том положају, како наводе његове колеге, „одувек“, каже за VOICE  да је Жељко Калдараш имао опцију да не прихвати уговор који му је понуђен, као и да би у том случају и даље био део ове редакције.

“Он је у почетку био хонорарац. У међувремену је једна од колегиница узела неплаћено одсуство. Ја сам лепо питао тадашње чланове редакције ко жели да је одмењује на њеном месту и нагласио им да ће особа која ју мења, када се врати, добити отказ. Жељко је хтео да дође на то радно место и ту се прича завршава. Он је врло добро знао шта му следи кад се колегиница врати на своје радно место. Ово није први пут да нам се ова ситуација дешава”, каже Николић.

Заменик директора Радио-телевизије Војводине Јожеф Клем објашњава да до оваквих ситуација долази због забране запошљавања и закона којима се брани продужење уговора на одређено.

“Ми за свако запошљавање за стално морамо да тражимо дозволу од виших инстанци. Ако запослимо некога на одређено време, након истека две године ми не можемо да га запослимо на одређено време. Имамо две опције: или да га примимо за стално или да му се захвалимо и прекинемо сарадњу са њим. Ми не смемо да запошљавамо изнад броја који је био на крају претходне године. Ако се колегиница вратила са боловања и он је био ту уместо те колегинице, а нама је закуцан број, ми можемо само да му се захвалимо”, казао је Клем.

Молбе без одговора

Претходно је Калдараш у више наврата слао молбе за запослење у стални радни однос управи РТВ-а и тренутном првом човеку овог предузећа Јожефу Клему, на шта није добио ниједан одговор.

“Првобитно сам два пута послао молбу генералном директору са препорукама Националног савета ромске националне мањине и Ромског образовног фонда, кровне организацаије за образовање Рома, на које он до дана данашњег није одговорио. Ни на последње две молбе које сам упутио, једну са препорукама синдиката Независност и другу, коју је потписала заменица уреднице другог програма Ана Јашкова.

На питање редакције ВОИЦЕ-а зашто није уважио молбе које су послате на његову адресу, заменик директора РТВ-а Јожеф Клем казао је да он на основу тога неће да одлучује, јер сматра да је то „нека врста политичког притиска“.

Повереник Синдиката Независност на РТВ-у Дарко Шпер каже да је ово пракса коју РТВ већ годинама практикује кад су у питању дописи и молбе запослених, као и представника синдиката.

“Више пута сам им замерио на томе, и то не само пред њима, већ и пред арбитрима који су дошли да решавају неке радне спорове. Просто је невероватно да се ти јавиш са потписом, печатом, пуном одговорношћу и да ти по правилу нико никад не одговори. То не приличи једном послодавцу који би требало да буде озбиљан. То личи на људе који избегавају одговорност. Ако си заменик директора или седиш у управи предузећа, онда ради свој посао како треба”, каже Шпер.

Раскиду сарадње претходили сукоби са уредником

Жељко Калдараш, бивши новинар ромске редакције РТВ-а, каже да је у више наврата улазио у сукобе са одговорним уредником ромске редакције Петром Николићем, што је ескалирало његовим покушајем да изврши прерасподелу Калдарашевог радног времена, тако да он ради и суботом.

„Чим је то споменуто, у старту сам рекао да ја то не прихватам јер то мени не стоји у уговору. Убрзо ми је стигло и решење о прерасподели радног времена, које је било уистину лоше написано. Главни и одговорни уредник је то решење, које није имало ни деловодни број, меморандум РТВ-а, чак ни потпис главног и одговорног уредника РТВ2 Мирка Кањуха, дао мени  и рекао да ја морам да поступим по том акту. Имао сам осећај да је то био покушај да ме на неки начин уплаши. Након тога сам тражио мишљење правне службе РТВ-а, од које добијам одговор да ни у једном сектору РТВ-а не постоји потреба нити законска препорука за прерасподелу радног времена“, казао је он.

Међутим, Николић објашњава да је до прерасподеле требало да дође само јер је Жељко радио вести, као и да за покушај прерасподеле радног времена није било никаквих других разлога.

“Жељко је инсистирао да ради 40 радних сати у току недеље и да има два дана слободна. Ми имамо вести од понедељка до суботе, те би он онда морао да ради више него што је по закону предвиђено. Ја сам га лепо питао да ли прихвата прерасподелу, он је одбио. Претходно сам консултовао правнике који су рекли да је то могуће. Ја нисам ништа урадио поводом тога, ангажовали смо на привремено-повременом уговору особу која води вести и решили тај проблем”, казао је одговорни уредник редакције на ромском језику.

Шпер: Николић да објасни зашто је запослио свог сина за стално

Повереник Синдиката Независност Дарко Шпер каже да би волео да види образложење Калдарашевог непосредног руководиоца Петра Николића зашто се одлучио у овом случају да запосли свог сина, а не дугогодишњег сарадника и искусног колегу.

“Осим тога што овде можемо полемисати о сукобу интереса и непотизму, његов син нема квалификације које има Жељко и програмски садржаји које он нуди јесу много оскуднији у односу на оно што је пружио Жељко. Међутим, ми смо у РТВ-у у више наврата видели да овакве ситуације нису ништа ново. Сетимо се само људи који су радили преко агенције. На крају је то испало као пијаца. Ко има бољу везу, тај ће остати. У Жељковом случају не видимо никакву опредељеност послодавца да објасни синдикатима зашто се определио за једну особу, а не за другу особу”, каже Шпер.

Отпуштени новинар РТВ-а Жељко Калдараш потврђује случај о ком Шпер говори и додаје да управа РТВ-а отпуштањем образованих Рома показује да нема интересе да помогне ромској заједници.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси