Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Због тарифе СОКОЈ-а медијима прети гашење
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 07. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: РТВ

Због тарифе СОКОЈ-а медијима прети гашење

Асоцијација електронских медија Војводине (АЕМВ) најавила је данас да ће ући у поступак формирања војвођанског пандана СОКОЈ-у, уколико се са том организацијом не постигне договор о минималној накнади за музичка и ауторска права.

АЕМВ је на конференцији за новинаре саопштио да је СОКОЈ повећао накнаду за музичка и ауторска права, које су непримерене радио и телевизијским станицама у Војводини.

"Годинама уназад наплата је вршена по основу прихода самих емитера, и проценат је износио од два до пет одсто од укупног прихода емитера", рекао је секретар АЕМВ Александар Дукић, истичући да је СОКОЈ без консултација ту накнаду преименовао и променио коефицијенте обрачуна, па је износ увечан 400 до 500 процената.

Према речима Дукића, ниједна комерцијална радио станица неће моћи да плати те дажбине, јер на основу одређених таблица, висина месечне накнаде коју радио станица са територије Новог Сада треба да плати минимално износи 100.000 динара.

"СОКОЈ је за минималну накнаду одредио цифру која је већа од накнаде за РРА и Рател ", рекао је Дукић, додајући да су већ радио станице добиле предрачуне за јануар и фебруар, те да је СОКОЈ искористио вакуум у формирању владе и кренуо у наплату накнада.

Председник АЕМВ Драган Ђукић је рекао да је, уколико се нешто не промени, вероватан сценарио да ће преко суда СОКОЈ доћи у посед свих комерцијалних електронских медија, јер они, како је нагласио, једноставно немају новца да плате толике дажбине.

Ђукић је истакао да се АЕМВ обратио СОКОЈ-у са предлогом измене начина наплате накнаде за ауторска и извођачка права и да ће, уколико, не добију позитиван одговор, основати организацију за заштиту ауторских и извођачких права за територију Војводине.

Он је нагласио да АЕМВ окупља више од 60 електронских медија са територије Војводине и да су по снази, вероватно најрепрезентативнији део њиховог еснафа, али да СОКОЈ не жели са њима да разговара на равноправној основи.

АЕМВ тражи место у УО СОКОЈ-а, а Дукић је казао да је свеједно да ли ће на то место евентуално доћи представник АЕМВ или АНЕМ-а, битно је само, како је казао, да се зна, где паре одлазе и о коликим износима је реч.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси