Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Репортери без граница осуђују пресуду Ласлу Шашу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 07. 2012.

Извор: Прес, Танјуг

Репортери без граница осуђују пресуду Ласлу Шашу

Репортери без граница, међународна организација за заштиту слободе штампе, осудила је данас пресуду новинару Ласло Сашу на 150 дана затвора због увреде на рачун вође десничарског покрета "64 жупаније" Ласла Тороцкаија, и позвала Србију да, као земља која је кандидат за ЕУ, заштити своје новинаре.

"Затварање Ласла је одступање од исправне праксе," саопштили су Репортери без граница. "Не може се кривично осудити новинар само зато што је критиковао политичара. Критика је нешто нормано. Политичари морају да науче да прихвате критику и да схвате да је она нужна у једном демократском друштву", наведено је у саопштењу.


Организација за заштиту права новинара са седиштем у Паризу зато, како се истиче, подржава новинарска удружења у Србији у њиховом захтеву да Ласло буде пуштен и позива председника Томислава Николића да интервенише како би Саш био помилован и ослобођен.


"Србија, како кандидат за Европску унију мора да заштити своје новинаре и да им гарантује слободу да извештавају и коментаришу", истичу Репортери без граница.


Саш се налази у затвору у Суботици где служи казну због увреде мађарског политичара, коме је од 2008. до 2010. године био забрањен улазак у Србији због ултранационалистичких изјава и активности, подсећа се у саопштењу.


"Суботичке новине" у међувремену пишу да је Саш доставио молбу којом од председника Србије Томислава Николића тражи помиловање и да је управа Окружног затвора у Суботици ту молбу одмах проследила Николићевом кабинету.


Уколико се Шашова молба ускоро не реши, новинарска удружења и новинари спремни су да сакупе новац и колеги откупе слободу, наводи лист.


Потпредеседник Владе Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић затражио је у суботу хитно ослобађање Шаша, док су Удружење новинара Србије, Независно удружење новинара Србије и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) позвали Николића да донесе одлуку о помиловању.


Шездесетдеветогодишњем Ласлу Шашу, некадашњем сараднику листова "Мађар со" и "Хет нап", Апелациони суд у Новом Саду потврдио је пресуду Основног суда из Суботице, којом је по тужби Тороцкаја осуђен да плати 150.000 динара за увреде изречене у писму читалаца објављеном 24. априла 2007. у листу "Мађар со".

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси