Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Осећам се као поново рођен”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 08. 2012.

Аутор: С. Иршевић Извор: Дневник

„Осећам се као поново рођен”

Новинар Ласло Шаш (69) пуштен је јуче око 14 часова на слободу из Окружног затвора у Суботици. Из Кабинета председника Србије Томислава Николића помиловање за Шаша послато је директно у Окружни затвор у Суботици.

 

Шаш је издржавао казну од 150 дана јер је увредио вођу десничарског покрета „64 жупаније” Ласла Торацкаија. Када је отворио врата затвора, Ласло Шаш је угледао многе новинарске екипе које су својим камерама и фотоапаратима желели да забележе излазак колеге.

– Осећам као да сам се поново родио – рекао је Шаш по изласку из затвора.

– Задовољан сам. Да није било Ласла Јухаса, који је 20. јула забележио мој одлазак у затвор, не би дошло до свега овога. Захваљујем се свим колегама и новинарским удружењима што су ме подржали. Знам да су сакупљали новац, али драже ми је то што ме је председник Србије помиловао.

Он каже да му је у затвору било тешко, али  да се привикао.

– Да нисам имао подршку новинара и многих удружења, изашао бих тек у децембру. Ја нисам могао да платим казну јер имам хонорарна примања. Питао сам Тороцкаија зашто ме тужи баш за тај текст, а он је рекао да може да тужи кога хоће – прича Шаш. 

Ласло Шаш, који је радио као хонорарни сарадник „Хет напа„ и појединих медија у Мађарској, 20.јула је отишао у Окружни затвор на издржавање казне од 150 дана јер није имао да плати казну од 150.000 динара. Пре недељу дана, када је покрајински секретар за информисање Славиша Грујић посетио новинарову супругу, рекао је да Шаш треба да изађе као слободан човек.

– Задовољан сам одлуком о помиловању Ласла Шаша, пензионисаног новинара из Суботице, који је био у затвору због повреде части вође мађарског екстремистичког покрета „64 жупаније”– рекао је потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић.

– Помиловање је једини могући завршетак тог немилог догађаја, и реално је било очекивати да Шаш буде ослобођен јер није смео ни да буде осуђен, а камоли затворен.

Грујић је изразио задовољство и тиме што су у активностима на помиловању и ослобађању Ласла Шаша заједнички учествовале струковне и друге организације, укључујући и Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање.

Николић: Непримерена казна

„Поштујући правну процедуру, председник Србије је предлог о помиловању Шаша потписао у уверењу да је право на слободу мишљења једно од основних цивилизацијских тековина”, наводи се у саопштењу из Николићевог кабинета. Како се додаје, „непримерено је да новинар Ласло Шаш служи казну затвора од 150 дана само зато што је изнео своје мишљење, што је, такође, противно свим европским стандардима и међународним конвенцијама”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси