Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Политичари слаби на новинарке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 08. 2012.

Аутор: Ј. Диковић Извор: Данас

Политичари слаби на новинарке

Везе и бракови државних функционера у Србији са представницама седме силе

 

Животна сапутница председника Француске Валери Трирвајлер наставиће да се бави новинарством, иако француски медији и јавност и даље критикују њену одлуку, сматрајући да то није у духу демократије, јер седма сила треба да контролише, а не да штити власт. А шта би Французи тек рекли када би знали да су везе политичара и новинарки у Србији “најнормалнија” ствар и да је уобичајено мишљење на овим просторима да ту нема сукоба интереса и скрнављења демократије?

Резултати нашег истраживања су показали да разлика у годинама није важна, да се највише новинарки са Јавног сервиса Србије „спанђало“ с функционерима разних странака, да је већина од тих бракова опстала, иако су се неки, тачније три, „распали”, али и да је већина представница седме силе напустила своју професију. Такође, интересантно је и то да обрнута ситуација - политичарка плус новинар, засад није позната.

Један од млађих бракова склопљен је између бившег министра иностраних послова Вука Јеремића и Наташе Јеремић, водитељке Јавног сервиса Србије. Високи функционер и посланик Демократске странке Србије Милош Алигрудић оженио се прошле године с некадашњом новинарком Данаса Горданом Симоновић, која сада ради у општини Земун. Њих двоје већ имају по брак иза себе, а занимљива је била изјава Алигрудићевих пријатеља који су након свадбе изјавили да је функционер ДСС постао “нови човек” и да “није толико нервозан као раније”.

Љубав српских државника и представница седме силе, чини се, не зна за године, па се тако крајем августа 2005. Зоран Лилић, бивши председник СР Југославије и Скупштине Србије, оженио са 15 година млађом новинарком РТС-а Миром Јевтић.

Лилићу је ово други брак, а свадба је обављена у строгој тајности у парохијском дому цркве Александра Невског у Београду. Те 2005. и то на Дан заљубљених, венчали су се Биљана Поповић, водитељка БК ТВ и Бранислав Ивковић, лидер Социјалистичке народне странке. Венчању су присуствовале и новинарке Оливера Ковачевић и Анета Михаиловић. Коваћевићева је тренутно у вези са шефом београдског преговарачког тима и функционером ДС Бориславом Стефановићем.

Министар одбране Александар Вучић ожењен је Ксенијом, некадашњом новинарком Телевизије Пинк, с којом има двоје деце. Бивши амбасадор Србије у Паризу Предраг Симић у браку је с новинарком РТС Јасминком, којој је ово први брак, а њему други. Такође, Зоран Шами из ДСС ожењен је Офелијом Бацковић, бившом новинарком Радио-телевизије Панчево, која се сада налази на функцији директорке београдског Медија центра. Бивши министар трговине и услуга Слободан Милосављевић (ДС) у браку је с Катарином, некадашњом новинарком Јавног сервиса Србије.

Неки од бракова српских политичара и новинарки неславно су се завршили. Рецимо, функционер УРС Влајко Сенић пре неколико година се развео с тадашњом супругом, иначе новинарком РТ Пинк, Софијом Кажић. Неславно су завршили и бивши шеф кабинета Војислава Коштунице Срђан Ђурић и његова супруга Ирена, која је радила на телевизији БК.

Бивши министар за економске односе са иностранством у влади Зорана Ђинђића, Горан Питић, био је у браку са Маријом Дурковић, некадашњом новинарком Студија Б.

Слично и у свету

Најмлађи председник САД, али и један од најпопуларнијих лидера у историји те земље Џон Ф. Кенеди био је у браку са чувеном Жаклином Бувије Кенеди, која је радила као новинарка и уредница Вашингтон тајмс хералда (Washington Times Herald). Председник Венецуеле Уго Чавез био је ожењен Маризабелом, новинарком, радио продуцентом и публицистом, с којом има кћерку Розинес. Ипак, брак се распао након три године. Позната водитељка СиЕнЕн Кристјен Аманпур, која је за време рата у БиХ извештавала у близини Сарајева, удата је за Џејмса Рубина, неформалног саветника председника Барака Обаме и државне секретарке Хилари Клинтон, који је, иначе, за време мандата Била Клинтона био портпарол америчког сената.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси