Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шта ће влада урадити за медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 08. 2012.

Аутор: Н. Н. Извор: Б92

Шта ће влада урадити за медије

Слобода медија је један од кључних циљева будуће владе која је већ и најавила нови закон о информисању. Ипак, осим саме најаве да ће нови закон бити донет, нема много информација о томе какве ће реформе бити спроведене.

 

У једном од последњих случајева осуђених новинара, Ласло Шаш није ослобођен по сили закона већ након помиловања.

Судски процес против Ласла Шаша трајао је дуже од 3 године, а судија, која је донела пресуду, у међувремену је пензионисана. Пресуду је потврдио Апелациони суд где је председник већа био судија Милорад Дедић.

"Помиловање Ласла Шаша је био дуг државе према потпуно недужном грађанину. Судија која је решавала тај случај уопште не зна да је јавна критика јавне личности допуштена у много већој мери него критика обичног грађанина. Она је, то се види из пресуде, мислила обрнуто, да позната личност не сме да се критикује на начин на који је Ласло Шаш критиковао," каже Љиљана Смајловић, председница УНС-а.

Нова влада најавила је и нови закон о информисању. У удружењу новинара то виде као симболичани гест, где део владајуће коалиције који је учествовао у доношењу закона који је већим делом оборен пред Уставним судом, признаје своју грешку.Са овим се слажу и у Независном удружењу новинара.

"Ја мислим да те најаве не треба схватити превише озбиљно. Пре свега Закон о јавном информисању се није спроводио и пре одлуке Уставног суда, а укидањем тих најспорнијих одредби практично закон о информисању и не постоји," каже Вукашин Обрадовић из НУНС-а.

Претходна влада установила је медијску стратегију која обухвата развој овог сектора до 2016. Саставни део те стратегије је акциони план у коме је врло прецизно предвиђено који ће закони бити донети и у ком року, али и какве ће реформе бити спроведене у медијском сектору.

"Тим акционим планом је предвиђен рок од 18 месеци за доношење закона о јавном информисању, затим доношење закона који ће регулисати област електронских медија, такође се и временски прецизира и временски период до када ће држава да се повуче из власништва у медијима," каже Обрадовић.

У неким земљама не постоји закон о јавном информисању, а ниво медијских слобода у њима је на завидном нивоу. Ипак, с обзиром да се ми налазимо у транзиционом периоду, требало би увести ред у медије.

"Дакле приватизација, власништво државе у медијима које је недозвољено, концентрација власништва је јако важна, ми смо на томе инсистирали, закон стоји већ годинама у нечијој фиоци, све то мора да се реши," каже Обрадовић.

Влада би требало да постави и државног секретара у министарству задуженом за медије. једна од најава владе је и да ће се приликом писања новог закона консултовати и са новинарским удружењима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси