Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Порталу е-Панчево Виши суд наложио да Ненаду Живковићу плати 100.000 због серије увредљивих текстова
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 05. 2022.

Аутор: Ивана Предић Извор: Цензоловка

Порталу е-Панчево Виши суд наложио да Ненаду Живковићу плати 100.000 због серије увредљивих текстова

За пет текстова током клеветничке кампање против новинара, издавач и уредник е-Панчева Александар Чупић кажњени са само 100.000 динара. Живковић се жалио на висину пресуде, а казну сматра непримерено ниском после тешких оптужби и увреда, међу којима су и да је сарадник непријатеља Србије или да позива на насиље и сепаратизам

Суткиња Вишег суда у Београду Маријана Николић Милосављевић донела је 29. марта ове године пресуду у парници коју панчевачки новинар Ненад Живковић води против firme Open View из Вршца, издавача медија е-Панчево, и главног уредника тог портала Александра Чупића, којом се потврђује да су Живковићу повређени углед и част.

На име нематеријалне штете због „претрпљених душевних болова” у пет текстова, туженима се, према пресуди, налаже да Живковићу исплате 100.000 од тражених 500.000 динара.

Ненад Живковић за Цензоловку каже да је задовољан пресудом, али да сматра да је досуђени износ неадекватан.

„Испада да за 20.000 динара било ко може било коме да каже најбесмисленије дисквалификације и увреде. Мислим да би казнена политика у том смислу морала да буде далеко рестриктивнија према починиоцима, како би правосуђе упутило јасну и недвосмислену поруку да таква врста комуникације у јавном простору није дозвољена”, оцењује Живковић.

Он каже да су квалификације које му је у текстовима из фебруара 2019. године упутио Александар Чупић на порталу е-Панчево више него увредљиве и далеко испод сваког професионалног нивоа, као и испод било каквог елементарног нивоа пристојне комуникације у јавности.

Због тога је Живковић, заједно са адвокатом Вељком Милићем, уложио жалбу на пресуду. То ће учинити и тужени, потврдио нам је Саша Левнајић, адвокат Александра Чупића. Левнајић није за Цензоловку желео да коментарише пресуду. 

Увредљиве објаве нису јавни интерес

У текстовима који су предмет судског поступка, Живковићу су упућене најгоре квалификације. Он је назван „смрадом”, „промотером насиља”, „беспосличаром и дангубом”, „лажним новинарем и професионалним опозиционаром”, „учеником шпијуна”, „опсесивним материјалистом”, означен је као сарадник непријатеља Србије и као неко ко се бави махинацијама и преварама, те да позива на насиље и сепаратизам…

За текстове из ове медијске кампање против Живковића, портал е-Панчево је добио више јавних опомена Савета за штампу.

У овим текстовима, како је суд закључио у пресуди, тужилац је представљен у негативном контексту и дискредитован је као активиста, новинар и професор.

„Имајући у виду објављене информације, праћене фотографијама тужиоца и сензационалистичким насловима, суд налази да се у конкретном случају не ради о изношењу критичких ставова на рачун тужиоца и критичком преиспитивању његових поступака и јавних иступања или о питањима од јавног интереса”, наводи се у пресуди Вишег суда и додаје да се стварање такве представе о тужиоцу у јавности не може оправдати ни слободом изражавања, ни интересом јавности.

„Неоспорно је да постоји право медија на слободу изражавања, која обухвата и слободу изражавања вредносних судова, али је то право с друге стране ограничено правом сваке личности на заштиту права и угледа”, стоји у пресуди.

Суд, како пише у пресуди, није поклонио веру исказу туженог Александра Чупића, јер је његов исказ, како се наводи, „оцењен као нелогичан и неискрен, нарочито у погледу навода из којих извора је добио информације објављене у спорном тексту, те да је срачунат на успех туженог у спору”.

С друге стране, према наводима из пресуде, суд је исказ тужиоца прихватио у целости, налазећи да је његов исказ „последица његовог искреног држања пред судом, да је дат на јасан и уверљив начин и да је потврђен писаним доказима у току поступка”.

За душевне болове сто хиљада динара

И док је суд прихватио део Живковићеве тужбе за повреду угледа и части, део тужбе у делу у којем се тражи да се утврди да су у спорним текстовима објављене неистините информације одбијен је јер је, како пише у пресуди, „суд нашао да је захтев недозвољен јер се њиме тражи утврђивање чињеница”, што, како се даље објашњава, није у складу са Законом о јавном информисању и медијима.

За проузроковане душевне болове, суд је Живковићу доделио новчану накнаду у износу од 100.000 динара, са образложењем да је у одмеравању новчаног износа суд „имао у виду тежину и значај објављених информација, односно укупну садржину и контекст у коме се тужилац појавио у спорном тексту, те ценећи последице настале објављивањем конкретних неистинитих информација”, као и да је тражени износ превисок с обзиром на „значај повређеног добра и циља коме служи”.

„Суд сматра да овај износ представља адекватну новчану сатисфакцију за претрпљене душевне болове, имајући у виду све критеријуме из члана 200 Закона о облигационим односима”, стоји у пресуди.

Чупић је овом пресудом обавезан да плати трошкове суђења, да објави увод и изреку правноснажне пресуде, а забрањено му је поновно објављивање информација које су предмет суђења.

Подсетимо, Ненад Живковић је тужио Чупића и издавача портала е-Панчево у јуну 2019. године, а последње рочиште одржано је 29. марта, о чему је Цензоловка писала. Живковић води још један поступак против истих лица, такође за повреду угледа и части, и још два поступка против РТВ Панчево, где су емитовани прилози и текстови готово исте садржине као они објављени на порталу е-Панчево. У једном од поступака против РТВ Панчево, Виши суд је у октобру прошле године пресудио у корист Ненада Живковића, а након жалбе и тужених и подносилаца тужбе због ниског одштетног захтева од 80.000 динара, о предмету још одлучује Апелациони суд у Београду.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси