Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нова власт неће контролисати медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 09. 2012.

Аутор: Бојан Цвејић Извор: Данас

Нова власт неће контролисати медије

Братислав Петковић, министар културе и информисања, говори за Данас Нова власт неће контролисати медије. Циљ је да до марта 2013. године донесемо пакет медијских закона који ће омогућити слободу и независност медија по европским стандардима.

То ћемо урадити у сарадњи са европским организацијама. Као министар не желим да утичем на медије, на то немам ни законско ни морално право - истиче за Данас Братислав Петковић, министар културе и информисања.

- Да ли је тачно да Влада Србије разматра укидање претплате за јавни сервис и због чега?

- Министарство културе и информисања наставља рад на тексту пет законских пројеката, који је започела претходна влада. Потребна су експертска, терминолошка и техничка усаглашавања и у том смислу ће бити решено питање претплате.

- Уколико се којим случајем укине претплата и пређе на финансирање из буџета, на који начин онда мислите да обезбедите независност рада РТС?

- Министарство је дужно да нормативно обезбеди за јавне медијске сервисе сталан и стабилан извор финансирања и уређивачку аутономију. Када радна верзија закона прође колегијум Министарства, закони ће ући у јавну расправу. Време јавне расправе биће благовремено објављено. Министарство ће се држати европских стандарда када је у питању финансирање јавних сервиса.

- Какав је став нове власти према РТС-а? Шта би требало мењати у раду јавног сервиса, а шта је, према Вашем мишљењу, било добро досад?

- Држава нема право да се меша у уређивачку политику и то нова власт неће радити, неће ни непосредно ни посредно вршити било какав притисак на медије. РТС и РТВ морају да обављају информативну и културну делатност од општег интереса у корист свих грађана Србије. Нова власт ће кроз законску регулативу, поштујући све европске прописе у овој области, обезбедити независност уређивачке политике и стабилно финансирање.

- СНС је најављивао чак да ће сменити Александра Тијанића са места генералног директора РТС-а када дође на власт, али се од тога изгледа одустало.

- Избор генералног директора је у надлежности УО РТС.

- Да ли нова власт прихвата Медијску стратегију коју је усвојила претходна влада и да ли ће бити неких измена?

- Медијска стратегија за период до 2016, која је усвојена 28. септембра 2011, представља основ је за даљи рад.

- С обзиром на то да су већ припремљени преднацрти одређених медијских закона, да ли ћете их разматрати или ћете писати нове?

- Радне верзије припремљених закона биће још једном размотрене пре него што уђу у јавну расправу.

- Имали сте састанак са РТС-ом и ОЕБС прошле седмице. О чему је било речи тада?

- Са РТС-ом се разговарало о проблемима финансирања јавних сервиса, а са ОЕБС-ом о сарадњи на законским и другим пројектима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси