Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ребалансом буџета АПВ обезбеђен новац за завршетак пресељења РТВ у нову зграду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 08. 2022.

Аутор: Денис Колунџија Извор: Цензоловка

Ребалансом буџета АПВ обезбеђен новац за завршетак пресељења РТВ у нову зграду

Покрајинска влада предложила је данас да се најновијим ребалансом буџета АП Војводине за 2022. издвоји 534 милиона за техничко-технолошко опремање нове зграде Радио-телевизије Војводине

Тај новац „ће омогућити потпуно пресељење запослених из старог објекта (у Сутјеској улици) у новоизграђени објекат на Мишелуку у Сремској Каменици“, наводи се у саопштењу са данашње седнице Покрајинске владе, на којој је усвојен Предлог Покрајинске скупштинске одлуке о ребалансу буџета АП Војводине у износу од 95,16 милијарди динара.

Овај, за неке изненађујући потез Покрајинске владе, уследио је осам месеци након што је Управни одбор РТВ, на седници одржаној 2. децембра 2021, усвојио иницијативу за покретање Друге фазе техничко-технолошког опремања нове зграде РТВ-а, чија је вредност процењена на 492 милиона динара (са ПДВ-ом).

Осим Покрајинској влади, РТВ се за финансирање додатне опреме обратио и Министарству културе и информисања, као и Министарству финансија. Ако занемаримо пословичну незаинтересованост београдских министарстава за проблеме РТВ-а, чињеница је да покрајински јавни сервис до прошлог месеца, читавих годину дана, не да није имао генералног директора, већ није имао чак ни вршиоца дужности генералног директора.

Иницијално, вредност техничко-технолошког опремање нове зграде на Мишелуку процењена је на око 12 милиона евра (без ПДВ-а), уз могућност да у нову зграду буде пренето око 20 одсто постојеће опреме. До сада је само Покрајинска влада, и то још током 2019, издвојила тек трећину потребне суме, уз наговештај да би то до даљег то могло бити све што држава може да уложи.

И, заиста, од тада ни у покрајинском ни републичком буџету нису биле уврштене потребе РТВ-а по питању опремање, дочим су годинама уназад лако проналежене паре за трошкове изградње новог објекта.

У РТВ-у су добро прочитали ту поруку те је рачуница морала бити коригована, па се испоставило да је за завршетак пресељења довољно још само око четири милиона евра. Без тог новца, РТВ је био става да није у могућности да у нову зграду буду пресељене редакције и друге службе, укупно око 700 запослених, из објекта, иначе у власништву НИС-а, у нову зграду. На име ренте за зграду у Сутјеској улици и других трошкова, РТВ месечно издваја 42 милиона динара, показују подаци до којих је дошао ВОЈС на основу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Након што Скупштина Војводине, вероватно идућег месеца, усвоји ребаланс буџета, следи расписивање јавне набавке, што ће рећи да би већ током 2023. коначно могла бити завршена сага о пресељењу покрајинског јавног сервиса у своју нову зграду, вредну 27 милиона евра.

Шта за РТВ значи ставка у последњем ребалансу буџета АП Војводине за 2022. годину, објаснио је још прошле године добро упућени извор ВОЈС-а из РТВ.

„Са тим парама (четири милиона евра, прим.а.) могуће је завршити опремање три (од пет телевизијских студија) и инсталирање посебног софтверског система за производњу вести и прилога, чиме се стварају услови да у нову зграду буду пребачене и оне редакције и сегменти који су тренутно у Сутјеској улици. Што се тиче опремање још једног телевизијског студија као и оног музичког, те куповину софтвер за архивирање и друге потрепштине, за шта је оквирно потребно додатних четири милиона евра, то би све ипак морало да сачека нека боља времена.“

Изградња нове зграда РТВ-а, чији је камен темељац положен новембра 2017, завршена је за две године, а пресељење сегмената РТВ-а започето је у јесен 2020. године. До данас су, међутим, квадрате у новој згради окупирале само све радијске редакције (зграда Радија у Игњата Павласа у центру Новог Сада у међувремену је одређена да постане музеј), пратеће службе, менаџмент и тек ретке телевизијске редакције (које ипак и даље користе капацитете у граду), док су у згради у Сутјеској улици – тамо где је од уништења старе зграде 1999. смештена телевизија – остали комплетан информативни програм, све мањинске редакције и део веб редакције.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси